Руски ракетни удари и в Западна Украйна край Лвов и полската граница

Руснаците се готвят за създаването на фалшива „народна република“ в Херсон, по подобие на Донецк и Луганск

Русия продължава за разширява обхвата на военните си действия в Украйна в Западната част на страната. На ракетен обстрел е бил подложен Международния център за поддържане на мира и сигурността в съседство с град Лвов и само на 25 километра от границата с Полша. Това е една от най-големите в Украйна и най-голямата в западната част на страната военна база, в която се организират повечето военни учения със страни от НАТО.

Междувременно кметът на друг град в Западна Украйна – Ивано-Франковск, на около 100 км от Лвов – съобщи за нанесен рано тази сутрин въздушен удар по летището на града

Засилват се сигналите, че по подобие на Донецк и Луганск руснаците се отвят да инсценират референдум, за да създадат фалшива независима република в Херсон, град наблизо до Крим, върху който те поеха контрол на 3 март. За тази цел те шантажират местните лидери, упражняват натиск над депутатите и търсят някого, когото да подкупят.

Руски въздушен удар срещу военна база край Лвов до полската граница

Руските сили нанесоха въздушен удар срещу военна база край Яворов в Западна Украйна, близо до полската граница, съобщи днес военното управление във Лвовска област, цитирано от Ройтерс.

„Окупаторите нанесоха въздушен удар по Международния център за поддържане на мира и сигурността в Яворов. По предварителни данни те са изстреляли осем ракети“, посочи в изявление управлението.

По първоначални сведения „няма загинали, но се проверява информация за наличието на ранени“, каза Антон Миронович, говорител на Академията на сухопътните войски на украинските въоръжени сили, цитиран от агенция Интерфакс Украйна.

Базата, която се намира на по-малко от 25 км от границата с Полша, е една от най-големите в Украйна и най-голямата в западната част на страната. Там се организират повечето военни учения на Украйна със страни от НАТО, отбелязва Ройтерс.

Междувременно кметът на друг град в Западна Украйна – Ивано-Франковск, на около 100 км от Лвов – съобщи за нанесен рано тази сутрин въздушен удар по летището на града, посочва АФП.

Експлозиите тази сутрин се дължат на удар срещу летището. В момента установяваме фактите, написа в страницата си във Фейсбук кметът Руслан Марцинков.

По-рано украинският новинарски портал „Киив индипендънт“ (Kyiv Independent), цитиран от ДПА, съобщи, че Лвов, който се намира на около 70 км от полската граница, е бил поразен от няколко ракети. „Множество експлозии са чути във Лвов и Херсон и има съобщения, че Лвов е подложен на руско ракетно нападение“, посочи медията.

Репортер на ДПА в полския град Пшемисъл каза, че експлозиите са били чути и в Полша.

Руснаците искат да инсценират референдум, за да създадат независима република в Херсон

Руснаците искат да инсценират референдум, за да създадат независима република в Херсон, град, който се намира близо до Крим, върху който те поеха контрол на 3 март. Това твърдят няколко украински представители, предаде Франс прес.

„След сценария от 2014 г. руснаците се опитват отчаяно да организират фалшив референдум, за създаването на една фалшива народна република Херсон“, написа в Туитър дипломат номер едно на Украйна Дмитро Кулеба.

„Предвид факта, че няма никаква народна подкрепа, това ще бъде постановка“, прогнозира той и призова да се наложат строги санкции срещу Русия, ако подобно нещо се случи. „Херсон ще бъде винаги в Украйна“, допълни той.

„Понастоящем нашествениците звънят на членовете на областния съвет, за да им предлагат да сътрудничат и да създадат независима република“, заяви в Телеграм украинската парламентарна представителка за човешките права Людмила Денисова.

Херсон е първият голям град, който руските сили превзеха след инвазията в Украйна, започнала на 24 февруари.

Украинският президент Володимир Зеленски призова украинските области, в това число и Херсон, да не повтарят опита на Донецк и Луганск, предаде Асошиейтед прес.

„Окупаторите на територията на Херсонска област се опитват да повторят тъжния опит от създаването на псевдорепублики. Те шантажират местните лидери, упражняват натиск над депутатите и търсят някого, когото да подкупят“, заяви Зеленски. Той съобщи, че членове на общинския съвет на Херсон са отхвърлили планове за нова „псевдорепублика“.

„Украйна ще устои на този тест. Ние имаме нужда от време и сила, за да разбием военната машина, която навлезе в нашата земя“, заяви Зеленски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *