Руски военни превзеха АЕЦ Чернобил

Руски военнослужещи са превзели АЕЦ Чернобил. Това алармира президентът на Украйна Володимир Зеленски.

„След абсолютно безсмислената атака на руснаците в тази посока не може да се каже, че атомната електроцентрала в Чернобил е безопасна. Това е една от най-сериозните заплахи за Европа днес“, каза Михаил Подоляк, съветник на шефа на президентска администрация.

„След ожесточени сражения, ние изгубихме контрола върху обекта Чернобил“, заяви той. Киев по-рано днес съобщи, че се водят сражения близо до депо за ядрени отпадъци на обекта.

По-рано днес руските окупационните войски навлязоха от територията на Беларус в зоната на Чернобилската атомна електроцентрала. Това съобщи на страницата си във Facebook Антон Геращенко – съветник на украинския министър на вътрешните работи.

Ако артилерийските удари унищожат хранилището за ядрени отпадъци, радиоактивният прах може да покрие териториите на Украйна, Беларус и страните от ЕС. Шокиращата новина съобщи именно Антон Геращенко.

Русия, която извършва от сутринта инвазия на Украйна, пое контрола върху ядрената централа „Чернобил“, където през 1986 г. беше най-тежкият инцидент в историята на ядрената енергетика, предадоха световните агенции, като се позоваха на украинското президентство, цитирани от БТА.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *