Руският Джеймс Бонд сменя Путин

Западът сочи могъщия шеф на ФСБ, ръководил отравянето на Литвиненко и покушението срещу Навални, за следващия руски президент

 

Той е с каменно лице, подобно на великия актьор от нямото кино Бъстър Кийтън. Не излъчва емоции, изглежда младолик за своите 70 години. Руските чекисти го наричат Машиниста, не само защото е завършил жп институт в бившия Ленинград, но и поради факта, че той кара влака на Русия.

Армейски генерал Александър Бортников, могъщият шеф на наследника на КГБ – Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ), е една от най-потайните персони в московския политически елит.

Западни анализатори го смятат за Сивия кардинал на Кремъл и твърдят, че само той има концептуално оръжие и ресурс да свали Владимир Путин от власт.

Бортников е сложил ръка над милиони досиета. Знае всички тайни на властта, висшите чиновници, военните, директорите на ключови предприятия и, разбира се, на олигарсите.

За него важи принципът, формулиран от Джордж Оруел

в знаменитата антиутопия “1984”: “Който контролира миналото, контролира бъдещето; който контролира настоящето, контролира миналото”.

Малка частица от делата на КГБ и КПСС са прехвърлени в руския Държавен архив. За какъв чудовищен Биг Брадър е ставало дума в бившия СССР говори красноречиво само един факт – пътеводителят за новите фондове е цели 6 тома.

Има все повече индикации,  че в средите на руския политически и бизнес елит вече открито се говори за отстраняването на президента. Според военното разузнаване в Киев това може да стане чрез отравяне, внезапно заболяване или злополука. Не се изключва и вариантът Путин просто да изчезне, както например става с Благословения. Историци припомнят как император Александър I в последните години от живота си често говорил за намеренията си да се откаже от престола и да се „отдалечи от света“. Неочакваната му смърт поражда

легендата за стареца Фьодор Кузмич

според която в затънтения Таганрог е умрял и погребан не Александър I, а негов двойник, докато през това време царят живял дълго като старейшина – отшелник в Сибир. Този сюжет вдъхновява Лев Толстой да напише забележителния си разказ на “Посмъртните записки на стареца Фьодор Кузмич”.

Американският президент Джо Байдън призова директно Путин да бъде отстранен.

“За Бога, този човек не може да остане на власт”, заяви Байдън миналата събота в реч на открито в Кралския замък във Варшава. Макар че Белият дом посмекчи думите му, разузнавателни сайтове пишат, че това е ясен знак към чекистите в Москва.

Бортников, който е по-приемлив за Запада, е описван като руския Джеймс Бонд. Зодия Стрелец,

роден е в Перм в залеза на управлението на Сталин

По това време градът носи звучното име Молотов, в чест на външния министър на диктатора. В разсекретения архив има част от характеристиката му от Ленинския комсомол като студент. Бъдещият генерал е описан като скромен и тих, който постига академичен успех единствено чрез постоянство, старание и упорит труд. Студентските му години също са покрити с мъгла в Ленинградския институт за инженери в жп транспорта, който той завършва през 1973 г. Вероятно още тогава тихият и незабележим Бортников е вербуван от КГБ.  След две години вече е с карта на чекист и новобранец във Висшата школа на КГБ на СССР „Феликс Джержински“, която завършва с пълно отличие. Веднага е приет за член на КПСС.

През същата 1975 г. се присъединява към дирекцията на КГБ за Ленинградска област. Той обикаля коридорите на най-мистериозната сграда в града на Нева 20 години. Там се среща с Владимир Путин, с когото са почти на една и съща възраст. Настоящият президент на Русия изиграва ключова роля в кариерата на своя колега и добър приятел.

Звездният миг на Бортников

настъпва още в първия мандат на Путин. Само за една петилетка – от 2003 г. до 2008 г., той става шеф на Управлението на ФСБ в Санкт Петербург и Ленинградска област, зам.-директор на ФСБ и накрая неин шеф, като през този период ръководи и Службата за икономическа сигурност на контраразунаването. За няколко месеца през 2006 г. на два пъти сменя пагона – Путин го произвежда в чин генерал-полковник и веднага след това му дава звездата и на армейски генерал. Дори през 2021 г. военният закон е променен, така че Бортников да не попада сред лицата за пенсиониране. Откакто е директор, той е в шест властови центъра – лично ръководи антитерористичния комитет и съвета на шефовете на спецслужбите на ОНД, следи денонощно финансовите пазари, трансакциите на водещите руски корпорации, собственост на олигарсите, и информационното общество.

Интересите му са най-вече към банките

където лансира сина си Денис. 43-годишният Бортников младши е председател на управлението на Внешторгбанк (ВТБ) и старши вицепрезидент. Той е единственото дете на генерала от 40-годишния му брак с Татяна Борисова. Съпругата на директора на ФСБ сега е пенсионер и никога не е въртяла бизнес, подобно на половинките на много от генералите.

Колко е могъщ шефът на ФСБ говори само един факт. Разследване на “Новая газета” го уличи в корупция заедно с десет високопоставени служители на спецслужбата. Те са завъртели многомилионна сделка със земя в едни от най-елитните райони на Подмосковието. По съветско време там се е намирал оздравителен лагер за децата на служителите на КГБ с кодово наименование “Обект № 909”. В последствие той преминава в активите на ФСБ. От сделката Бортников е сложил в джоба си 2,5 млн. долара. Веднага след медийния скандал по искане на контраразузнаването достъпът до имотния регистър е забранен за външни лица.

Състоянието му се определя на 100 млн. евро но от 2015 г. данните са засекретени.

Генералът е замесен в едно покушение и един опит за убийство. През февруари 2007 г. разследване на “Ню Йорк Таймс”, което се позовава на източник от ФСБ,  твърди, че ръководството на спецслужбата е участвало в разработването на план за убийството на бившия подполковник от КГБ и ФСБ Александър Литвиненко, който избяга в Лондон, със силно токсичния радиоактивен изотоп Полоний-210. И най-зловещото – че неговият адаш Бортников, шеф по това време на отдела за икономическа сигурност във ФСБ, е бил ръководител на операцията. Литвиненко беше заклет враг на Путин и автор на разобличаващи материали как той превзема властта в Русия с държавен преврат. Демонстративния начин, по който е извършено убийството срещу Литвиненко, също не е случаен. С операцията Бортников показва на Путин колко всемогъщи могат да бъдат руските тайни служби, когато им се гласува доверие. Нещо повече – ликвидирайки Литвиненко, Бортников си извоюва завидна свобода от президента. Поради това подопечните му дават ново

знаково прозвището –  “Главата на покрива”

Бортников има пръст и в опита за покушение срещу опозиционера Алексей Навални. Брюксел и Лондон стигат до заключението, че атентатът с „Новичок“ може да стане единствено и само с участието на ФСБ. Заради това през октомври 2020 г. ЕС и Великобритания му налагат за втори път санкции – първите са за окупацията на Крим. Генералът обаче се измъква сух от черните списъци на САЩ. Напротив, два пъти е посрещнат с почести и червен килим във Вашингтон, като дори се вижда с директора на ЦРУ Майк Помпео, малко преди тогавашният президент Доналд Тръмп да го назначи за държавен секретар. Едва този февруари след признаването на сепаратистките Донецка и Луганска народни републики Бортников и синът му от немай-къде попадат под санкциите на САЩ.

Сега Бортников, дългогодишният съюзник на Путин, е под натиск, тъй като стопанинът на Кремъл, който решава кризите с предизвикване на нови кризи, е започнал “лов на вещици” сред най-приближените си. Според британския в. “Мирър“

Путин упорито търси виновен за неуспеха на войната

в Украйна. Обвинява генералитета, че плановете за инвазия са “изтекли към Запада” от предатели. Провалът на операцията се разглежда като една от основните причини няколко от неговите висши генерали да бъдат елиминирани през първите четири седмици на войната. Военният министър Сергей Шойгу и шефът на генщаба армейски генерал Валерий Герасимов бяха в изолация близо 14 дни. Те също са сред заподозрените троянски коне.

Силоваците около Путин междувременно забогатяха, а Бортников им даде достъп до офшорни сметки. Те, като и самите олигарси,  са жестоко ужилени. Агенция “Блумбърг” изчисли, че олигарсите досега са загубили $83 млрд. заради санкциите. Най-ощетен е президентът на “Лукойл” Вагит Алекперов –  с 10,5 млрд. долара, което е 54,4% от състоянието му. Следва го Алексей Мордашов със загуби от 5,6 млрд. долара. Той е собственик на стоманодобивна компания “Северстал“. Челната тройка завършва с Генадий Тимченко, съсобственик на инвестиционната групировка “Волга Груп” с 4,6 млрд. долара загуби. Смятаният за най-богат човек в Русия Владимир Потанин е назад с $ 4,5 млрд. Той е президент на “Интеррос”, която има акции в минно-металургичната компания “Норилски никел” – водещият в света производител на никел, и Росбанк. Михаил Фридман (Алфа-Банк) и Роман Абрамович са загубили по 2 млрд. долара. Ако към всичко това се прибави срива на рублата и недоволството на обикновените руснаци – Путин вече беше освиркан на стадион Лужники, което принуди държавната телевизия да прекъсне излъчването на митинга в чест на окупацията на Крим, нищо чудно амалгамата от силоваци и олигарси да го свали от власт и спре войната.

И да стопира еретичните му идеи да раздели Украйна на две, по подобие на двете Кореи, а в чест на победата да се провежда парад и в Киев на 9 май.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *