Руската армия става все по-отчаяна, удвоява бруталността в Украйна

Министърът на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс каза пред Би Би Си, че силите на Владимир Путин „стават все по-отчаяни“ и „виждаме как руснаците просто удвояват бруталността“.

Той казва, че Русия все още не постига напредък, а вече е ден 13-и от началото на инвазията. Тази северна колона, за която често говорихме, все още е заседнала, искам да кажа наистина заседнала, така че не напредва, посочи британският министър, визирайки огромната военна колона на Русия край Киев. Бен Уолъс заяви, че Обединеното кралство ще увеличи количеството на летална и нелетална помощ за Украйна, подробности за които той ще обяви в парламента в сряда, и ще помага да се организира доставката на помощ през НАТО и други страни от ЕС.

По възможността Полша да доставя самолети за войната в Украйна, той каза, че в момента се води дебат дали Полша ще го направи. „Обединеното кралство не може да доставя самолети директно на Украйна, ние нямаме същия тип изтребители, които те използват, МиГ-29 и други… Нашето мнение е, че Полша на двустранна основа трябва да реши дали да подкрепя Украйна“, добавяйки, че Обединеното кралство ще подкрепи Полша като важен съюзник.

Британският министър на отбраната Бен Уолъс каза днес, че Великобритания ще подкрепи Полша, ако тя реши да снабди Украйна с изтребители, но предупреди, че това може да има преки последици за Варшава, предаде Ройтерс.

Ще подкрепя поляците, независимо какво ще решат, каза министър Уолъс по телевизия „Скай нюз“ и добави, че Обединеното кралство не може да предложи самолети, които украинците да са в състояние да използват. Ще защитим Полша, ще им помогнем с всичко, от което се нуждаят, каза Уолъс. Полша ще разбере, че изборът, който прави, няма само пряко да помогне на Украйна, което е нещо хубаво, но ще я постави на пряката огнева линия на държави като Русия и Беларус, посочи Уолъс. Британският военен министър заяви пред Радио Таймс, че „Путин губи влиянието си в света и каквото и да се случи, той е свършен, с армията му е свършено /…/ и той трябва да признае това“. „Международната общност се обедини срещу него, той е в положение, в което ще причини огромни икономически трудности на народа си“, прогнозира Уолъс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *