Русия със сензационно предложение към Украйна: Иска преговори

Русия предлага възобновяване на преговорите с Украйна без предварителни условия. Това заяви руският зам.-министър на външните работи Андрея Руденко, цитиран от ТАСС.

„От наша страна никакви други условия няма, освен основното – Украйна да прояви добра воля“, каза той.

Според него Русия винаги е била готова на преговори, а Украйна, от своя страна, е забранила разговори с Москва. Доскоро руските власти не допускаха друго, освен приемането на техните условия от страна на Киев.

Украинските власти действително приеха указ, който забранява воденето на преговори с руския президент Владимир Путин.

Това стана, след като руският държавен глава подписа указа за присъединяване на четири окупирани украински области  – Донецка, Луганска, както и части от Херсонска и Запорожка обалст. Киев нееднократно предупреди, че преговорите ще бъдат блокирани, ако Москва анексира украинска територия.

Сега Украйна на няколко пъти, на различно ниво, включително и президентът Володимир Зеленски, потвърди своята готовност за разговори, но на свой ред има условия – прекратяване на огъня и изтеглянето на руските войски от територията на страната, а темите на преговорите трябва да бъдат насочени към репарации от Русия, как двете съседни държави да продължат да живеят заедно и гаранции, че конфликтът няма да се повтори.

Мирни преговори между двете воюващи страни е широко дискутирана тема, пише Investor.bg. В Украйна са категорични, че желанието на Кремъл е да осигури „оперативна пауза“, за да може да възстанови загубите си и да продължи своето настъпление. Украйна в момента е в контраофанзива, освобождавайки 37% от окупираната от 24 февруари насам територия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *