Русия нахлува в Молдова до 3 дни

Официалният повод ще бъде признаване на независимостта на т.нар. „Приднестровска молдовска република“

Според украинското контраразузнаване Русия има ясен план за нахлуване в Приднестровието с вероятна дата за началото на войната срещу Молдова 9 май и повод признаване независимостта на т.нар. Приднестровска молдовска република (ПМР).

В различни информационни канали вчера се съобщава за стрелба в населени места в т.нар. ПМР – жители на Первомайск съобщават за стрелба в района на КПП Кучурган, а източници от МВР в Тираспол говорят за стрелба и в района на село Павловка, намиращо се в близост до същото това КПП, където на 4 март 2022 г. е взривен ЖП мост. Преди няколко дни излезе информация и за свален дрон.

Интересен момент е, че руските военни кореспонденти в своите сводки за войната в Украйна вече използват термина „приднестровско направление“ или „приднестровски фронт“.

Извън намиращите се в т.нар. ПМР военни части съществува и възможността за руски въздушен десант там. За осъществяването на такъв план биха били използвани самолети Ил-76 самолети и хеликоптери по направление от Крим до Приднестровието, но рискът от подобен действие е значителен предвид украинското ПВО, което може да им нанесе сериозни щети.

Каква е ситуацията с военните части в самото Приднестровие? Според украинското разузнаване боеспособните руски формирования там са с численост 300 души и тяхната задача е да охраняват складовете за боеприпаси в село Колбасна.

Повече от половината от всичките боеприпаси в складовете на т.нар. ПМР са с изтекъл срок на годност и не могат да бъдат транспортирани. Само 7-8 000 тона са изправни и могат да се използват. Приблизително 2/3 от цялата военна техника на територията на т.нар. ПМР е напълно или частично небоеспособна. Липсват и материални ресурси и производствени мощности за ремонта и възстановяването ѝ.

Възможно е, според украинското разузнаване, непризнатото Приднестровие да се използва като „трамплин“ за установяване на снабдителни линии и подсигуряване за руска военна групировка на територията на Република Молдова, но това ще бъде възможно само ако се създаде сухопътен коридор с Русия през територията на южните райони на Украйна.

Димитър Стоянов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *