Русия иска за себе си oще една територия с размерите на цели 5 Германии

Арктика е важна територия за Русия – там са съсредоточени суровини, които носят много приходи на Кремъл. Затова и Москва я иска за себе си. А за целта на помощ се притича и Китай.

***

Около половината от бреговата линия на Арктика е руска територия. Според руските власти част от морското дъно под ледената шапка трябва да се счита за продължение на руската морска зона. Става дума за 1,2 милиона квадратни километра – територия с размерите на цели 5 Германии.

Близо 20% от икономическите резултати на Русия се генерират именно в регионите около Арктика – основно от нефт и газ. Никоя друга държава нe инвестира толкова в добива на суровини и развитието на флота от ледоразбивачи в този регион. Очаква се тази активност да продължава да расте. Става дума за много пари, но също и за демонстрация на мощ.

След края на Студената война Русия, Норвегия , Швеция, Финландия и Исландия сформират Евроарктическия съвет – международна организация за сътрудничество и развитие на арктическия регион. Подобен, но по-голям арктически съвет със САЩ, Канада и Дания е основан през 1990-те години.

В началото на хилядолетието Арктика става все по-привлекателна заради повишаващите се цени на суровините и заради топящите се ледове. Това създава проблеми, а Русия вижда възможност да си присвои огромния регион чак до Северния полюс. Канада, Дания и Норвегия също предявяват претенции, но Русия се подигра, като изпрати екипажа на своя подводница да забие руското знаме на морското дъно през 2007 година.

Арктическите съвети ще прекратят работа и Русия търси алтернативи. Китай е предпочитан партньор, защото няма териториални претенции в региона. Интересите на двете държави съвпадат и в икономически план. Китай спешно се нуждае от суровини, а Русия има нужда от инвестиции, за да развива арктическите залежи. Сътрудничеството вече е факт. Китайската строителна компания СССС и руският производител на титан „Руститан“ вече разработват миннодобивен клъстер в Западносибирска Арктика. Изграждат се нов железопътен маршрути и арктическо пристанище. Това начинание е изгодно за русия от търговска гледна точка и е шанс да увеличи още повече влиянието си в Арктика.

TV Дойче веле (tvdownloaddw)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *