Русия заплаши да скъса дипломатическите отношения с България

Москва обмисля скъсване на дипломатическите отношения с България заради скандала с изгонените 70 руски дипломати“,  потвърди посланикът на Руската федерация Елеонора Митрофанова за „По света и у нас“ по БНТ.

Новината за руския ултиматум беше потвърдена и от външното ни министерсвто. “Днес в Министерство на външните работи, по искане на руската страна, беше приета посланикът на Руската федерация Елеонора Митрофанова. Тя връчи вербална нота, с която в ултимативен тон се поставя искане за оттегляне до 12 ч. на 1 юли 2022 г. на нотите за обявените за персона нон грата служители на руските задгранични представителства“. И се допълва, че според Митрофанова последствията за разрива в дипломатическите отношения между двете страни ще падне изцяло върху страната ни.

В първия си коментар по руския казус вчера Митрофанова каза в изявление за телевизия „Россия-24“, че САЩ и Великобритания командват България, както и че те са виновни за изгонването на дипломатите.

По-късно днес на Фейсбук страницата на МС беше публикувано изявление на премиера Кирил Петков с молба посолството на Русия да оттегли подадената днес нота.

„Вярваме в необходимостта от диалог, за който дипломатическите канали са от ключово значение. Убедени сме, че българо-руските отношения могат да продължат да се развиват в сферите от взаимен интерес, уважавайки важните за всяка от нашите държави ценности. Заради това се обръщаме към посолството на Руската федерация да оттегли подадената днес нота“, пише Кирил Петков.

В изявлението също така се напомня, че „българското присъствие в нашето посолство в Русия наброява едва 12 души, Руското посолство в България ще има възможността да запази 43-ма свои служители“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *