Русия е напълно готова за офанзива в Донецка и Херсонска област

Руските сили са напълно готови за нова офанзива в Донецка и Херсонска област, намиращи се съответно в Източна и Южна Украйна, каза днес главното командване на украинската армия, цитирано от Ройтерс.

„В посока Донецка и Херсонска област, според наличната информация, врагът е готов към настъпателни операции“, написа във Фейсбук украинската армия.

Ръководителят на самопровъзгласената Луганска народна република Леонид Пасечник каза, че войските й вече контролират по-голяма част от Луганска област в Източна Украйна. Последното е една от приоритетните задачи на Кремъл, отбелязва агенцията.

На пресконференция в електрическата централа в населеното място Шчастие, което бе под контрола на Киев от началото на руската инвазия на 24 февруари, Пасечник каза, че „между 80 и 90 процента от Луганска област е завладяна от руските сили“.

По думите му украинските „нацисти“ все още контролират в областта „село Кременная, част от Рубежное, Северодонецк, Лисичанск и част от Попасная“.

„Когато освободим цялата област, ще вземем решение за окажем евентуално помощ на братята ни в Донецк и в крайна сметка на Руската федерация“, допълни лидерът на сепаратистите.

Агенцията не може да потвърди тези изказвания от независим източник.

Руското министерство на отбраната каза днес, че ако атаките срещу територията на Русия продължат, руската армия ще извърши удари срещу градове в Украйна, включително Киев, където се вземат подобни решения, предадоха Ройтерс и Франс прес.

„Виждаме опити за саботаж и удари на украинските сили по цели на територията на Руската федерация. Ако тези събития продължат, удари ще бъдат нанесени от руската армия по центрове, в които се взимат решения, в това число и в Киев, нещо, което руската армия се въздържаше да направи досега“, заяви говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков, цитиран от Франс прес.

Ведомството допълни също, че търговското пристанище на Мариупол е под пълен руски контрол, предаде Ройтерс.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш пък каза днес, че хуманитарно спиране на огъня в Украйна не изглежда възможно в момента. Гутериш изпрати наскоро заместник-генералния секретар на ООН по хуманитарните въпроси Мартин Грифитс в Русия и Украйна, за да проучи дали може да бъде договорено хуманитарно прекратяване на огъня, припомня Ройтерс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *