Русия въвежда миротворци в Нагорни Карабах (видео)

Късно вечерта стана известно, че Русия въвежда миротворчески сили в зоната на Нагорно-карабхския конфликт.

В нощта на 9 ноември с посредничеството на Русия бе подписано споразумение между Армения и Азербайджан за пълно прекратяване на огъня и въвеждане на миротворци в зоната на конфликта в Нагорни Карабах.

В текста на споразумението се споменават само руски миротворци, но по-късно президентът на Азербайджан обяви скорошното влизане на турски миротворци в Карабах. Обезателно предстои уточняване по последното, за изключване на провокации отс трана на Турция и Азербайджан.

Публикуваме пълният текст на заявлението на Президента на Руската Федерация Владимир Путин, публикуван на официалният сайт на Кремъл.

Днес, на 9 ноември, президентът на Република Азербайджан Алиев, министър-председателят на Република Армения Пашинян и президентът на Руската Федерация подписаха заявление, в което се обявява пълно прекратяване на огъня и всички военни действия в зоната на нагорно-карабахския конфликт считано от 00 часа 00 минути по московско време на 10 ноември 2020 година.

Азербайджанската република и Република Армения се спират на заетите позиции. По линията на контакт в Нагорни Карабах и по коридора съединяващ Нагорни-Карабах с Република Армения се разполага миротворчески контингент на Руската Федерация.

Вътрешно разселените лица и бежанците се завръщат на територията на Нагорни Карабах и околните райони под контрола на Върховния комисар на ООН за бежанците.

Извършва се размяната на военнопленници, други задържани лица и телата на мъртвите.
Всички икономически и транспортни връзки в региона са деблокирани.
Контролът върху транспортните комуникации се осъществява със съдействието на властите на руската гранична служба.

Изхождаме от това, че постигнатите споразумения ще създадат необходимите условия за дългосрочно и пълноформатно урегулиране на кризата около Нагорни Карабах на справедлива основа и в интерес на арменския и азербайджанския народ.

Продължаваме да следим обстановката и да ви информираме, очаквайте подробности в развитие.

Ася Иванова-Зуан

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *