Русия: Взривното устройство за Кримския мост е минало през Русе

Федералната служба за безопасност на Русия твърди, че взривното устройство, използвано за атаката срещу Кримския мост, е минало през Русе. Руснаците твърдят, че взривът е бил замаскиран в рула с полиетиленово фолио на 22 палета с общо тегло над 22 тона и е изпратен от пристанище Одеса за българския Русе в началото на август.

В транспортирането на товара са участвали граждани на Украйна, Грузия и един гражданин на Армения. Изявление на ФСБ е публикувано от ТАСС. Разследването продължава. Българските власти вече отрекоха страната да има нещо общо със случая.

ФСБ посочва за организатор на атаката главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна и неговият ръководител Кирил Буданов.
ФСБ посочва дори конкретен договор на регистрирана в Русе фирма – Baltex Capital SA.

„В рамките на наказателното дело за експлозията на Кримския мост са задържани петима граждани на Русия, трима граждани на Украйна и Армения, които са участвали в подготовката на престъплението. Разследването на нападението продължава. Всички организатори и съучастници, включително чужди граждани, ще бъдат преследвани в съответствие с руското законодателство“, съобщава ФСБ.

Как руснаците описват схемата

Руските служби казват, че „взривното устройство“ е било скрито в строително фолио и е пътувало повече от два месеца от Одеса до мястото на експлозията. В транспортната операция са участвали няколко фирми, в това число фитивна фирма, регистрирана в Крим.
Заподозрени за подготвянето на атаката са гражданите на Украйна – Цюркало Михаил Владимирович, роден през 1975 г., Ковач Денис Олегович, роден през 1979 г., Соломко Роман Иванович, 1971 г. р.н., граждани на Грузия Иносаридзе Сандро, брокер на име „Леван“ и гражданин на Армения Терчанян Артур, роден през 1985 г.

Товарът е доставен до Русе по договор, сключен на 8 август. След това пратката стига до Ереван (Армения), където е освбодена на 3 октомври 2022 г.След това е изпратенадо Москова с получател фирмата “Лидер“

На 4 октомври с камион DAF, регистриран в Грузия, товарът е преминал руско-грузинската граница на ГКПП Верхни Ларс и на 6 октомври е бил доставен и разтоварен в базата за търговия на едро в Армавир в Краснодарския край.

На 7 октомври тази година, със съдействието на Р. Соломко, гражданин на Украйна Злоб Владимир Василиевич, роден през 1987 г., и още петима установени граждани на Русия, документите за товара отново бяха променени, като подателят беше посочен LLC „ТЕК-34“ (Уляновск). Получателят е несъществуваща компания в Република Крим.

Същия ден палетите са били натоварени в камиона на руския гражданин Юсубов Махир. Камионът е тръгнал за Симферопол, а на 8 октомври сутринта е бил взривен на Кримския мост.

Контролът върху движението на товара по целия маршрут и контактите с участниците е осъществяван служител на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната, който се представи като “Иван Иванович“. Той е използва за координация виртуален анонимен номер, закупен онлайн.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *