Рунд 2 на “Великото въстание”: МВР излови туби и пръти

“През 2013 г. зададох много въпроси на Бойко Борисов и отговорите ме задоволиха”, каза на протестиращи от ДБ депутатът от ГЕРБ Тома Биков

Голям протест под мото “Велико народно въстание” стартира днес в 8 часа в центъра на София. Така проява имаше и на 2 септември. Протестиращите искат да покажат, че докрай отстояват желанието за оставки на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Всички формации, които и до този момент организираха демонстрациите повече от 60 дни, са заявили събития в т.нар. триъгълник на властта. “Оставка, мутро!”, апелира в обръщение вчера Армам Бабикян, един от членовете на Отровното трио. Премиерът Борисов косвено му отговори. “Мафията иска да ни свали”, каза той при посещение в провинцията.

Протестът ще бъде съпроводен с притеснения за насилие. На 2 септември част от демонстрантите се държаха агресивно още от сутринта, а вечерта хулигани, вероятно нарочно допуснати, опорочиха протеста. В тъмните часове полицията отговори с атака, при която пострадаха много невинни граждани. Сега част от лидерите на протеста раздадоха инструкции как хората да се държат, ако служителите на МВР тръгнат да нападат. Полицията пък обеща да засили още контрола при достъпа до протеста.

Към 11.30 управляващи депутати не се забелязват в района. Всъщност, по-рано пленарното заседание бе приключило заради липса на кворум. Мнозинството успя да свърши част от работата си, а друга – не сколаса.

В 11.15 ч. пленарното заседание завърши и депутатите тръгнаха да се изтеглят от изхода към бул.”Дондуков”. Привърженици на ДБ започнаха да викат на депутата от ГЕРБ Тома Биков “продажник”, “ела да си говорим”. След няколко минути колебание Биков отиде към протестиращите. Проведе се напрегнат диалог през полицейския кордон. Протестиращите питаха – “Защо се крие Борисов, кога ще подадете оставка, защо не задавате въпроси на Гешев”. Биков отговори, че Борисов не се крие, че не било сигурно, че снимките от спалнята са автентични, Гешев е независим главен прокурор, ако има контрол на работата му ще стане зависим, оставка ще подадат през февруари. Преди да се включи в ГЕРБ Биков беше яростен критик на Борисов и го наричаше мафиот, но през 2013 г. се срещнал с него, задал му много въпроси и отговорите го задоволили. Тогава Биков преминал към ГЕРБ.

Депутатът пожела на протестиращите да влязат в следващия парламент и да осъществят намеренията си. Те му отвърнаха с Оставка.

Около 11 часа основните новини за протеста продължават да са свързани с полицейската активност – какви са резултатите от претърсванията на палатки, градинки и храсти из софийския център, стартирали рано сутринта. Намерени са туби и бутилки със силно миризлива течност, съобщи bTV. Експертизите тепърва ще установяват дали са взривоопасни. Изловени са още колове, пръти, прашка, чували с камъни и т.н. Всичко това – в градинките, по земята и растителността. В самите протестиращи – нищо. В 12 часа се очаква брифинг на столичната полиция.

Повечето протестиращи са пред Министерски съвет в 10.40. Някои са поседнали на жълтите павета. Чуват се мощни скандирания “Оставка”, сирени и тромби.

Междувременно президентът Румен Радев излезе с изявление в социалните мрежи. Думите му бяха както в отговор на премиера Борисов, нарекъл вчера протестиращите “мафия”, така и към МВР – че носи цялата отговорност за мирното провеждане:

“Масовият протест принадлежи на всички граждани. На площадите днес не са нито контрабандистите, нито мафията, а българският народ, който е единственият суверен по силата на Конституцията и е твърдо решен да си върне държавата. Призовавам всички на площада днес да не се поддават на провокации. Отговорността за предотвратяването на инциденти, за живота и здравето на протестиращите и на редовите униформени служители носи ръководството на МВР. Нека всички участници в събитието – граждани, полицаи и жандармеристи – не забравят, че сме българи. Че призванието на униформените е да бдят над сигурността на гражданите. Че насилието между власт и граждани няма място в онова бъдеще, за което всички почтени хора се борим и ще постигнем. Моралната ни победа като общество ще е в това да съхраним гражданския мир, въпреки обидите, провокациите и демонстративното погазване на демократичните принципи от загубилата всякакво доверие власт. Промяната е неизбежна. Всяко упорство на управляващите само задълбочава кризата”.

След 10 часа представители на сдружението БОЕЦ се събраха пред сградата на Европейската комисия. Настояват за разследавне на отклоняване на европейски средства за България.

Към 9.55 звучи Васко Кръпката. Ситуацията е спокойна, но се появиха следи от хвърлени яйца. Появиха се и информации за двама задържани, eдиният – жена със спрей в чантата. Засега няма потвърждение.

Депутати от БСП се забелязват сред протестиращите. Няма напрежение и след 9.30.

“Да поздравим хората от Радомир, пристигнаха и от Сливен!…Оставка, мутро!”, се чува от уредбата към 9.20. Звучат сирени, свирки и скандирания.

В 9 часа е видно, че на жълтите павета има общо около 1000 души. Засега са изклчително доброжелателни към полицията, целта е да се покаже разграничаване от провокации. Митингът дори започна с песента на Веселин Маринов “Родната полиция ни пази”, която звучеше по уредба.

Камерите на bTV излъчиха полицаи, които с търмъци, лопати и чували събират камъни от градинка. Напрежение няма, протестиращите все още не са много и мируват. Цялата активност е проявяват именно полицаите – да търсят опасни предмети. Такава е ситуацията към 8.45.

След 8.30 е ясно, че поне към момента този протест няма общо като численост и емоция с предишния.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *