Румен Радев: Семейството ми е подложено на непрекъснати атаки

Президентът призова за пълно разследване на сделката за джиповете и „крупни злоупотреби“ в митниците

 

Нуждаем се от всеобхватно и пълно разследване по доклада на ОЛАФ, което да се основава на всички документи по случая, а не само на селективно поднесени, каза президентът Румен Радев в отговор на въпрос за доклада на Европейската служба за борба с измамите – ОЛАФ за нередности в обществена поръчка за закупуването на високопроходими автомобили за МВР.

ГЕРБ и президентът си размениха обвинения около въпросната поръчка. Според управляващата партия сделката е подготвена от служебния министър Пламен Узунов, който в момента е съветник на президента Румен Радев. От президентството твърдят, че отговорност за избора носи правителството на Бойко Борисов.

По думите на президента „разбираемо е и управляващите да се притесняват – ако има нарушение в обществената поръчка и после те са я отстоявали пред КЗК и са сключили договор“.

Държавният глава каза, че очаква от медиите да бъдат не по-малко активни и по други констатации на ОЛАФ и ЕК като тези за „крупните злоупотреби в Агенция „Митници“, които облагодетелстват по техни доклади определени фирми и лица на висши публични длъжности в България, но ощетяват европейския бюджет“.

Радев допълни, че по разчети на комисията за периода 2015-2018 г. стойността на загубите възлиза до 1 млрд. лв. заедно с дължимите лихви.

Колкото и сега този скандал да се подтиска преди изборите, след изборите най-вероятно България ще трябва да плаща, както ще плащаме и огромните заеми,които в момента харчим, коментира президентът.

На въпрос за информациите за присъствието на сина му на купон в нарушение на противоепидемичните мерки.

Румен Радев изрази съжаление, че много от медиите, по думите му, са повторили „сляпо опорките на кафявите сайтове за пищен купон в заведение, за арести, за отвеждания в РПУ, задържания, нарушаване на мерки, отказ на родители на приберат децата си“.

Медиите имате всичките ресурси да проверите фактите и едва тогава да информирате широката общественост, каза президентът. Дължите го най-вече на тези млади хора, които на прага на своето пълнолетие са пряко засегнати от манипулациите и тъкмо сега те формират своето отношение към институциите и медиите, допълни той. Не съм разследващ орган, аз знам това, което съм говорил с много от момчетата, каза Радев.

От началото на моя мандат семейството ми е подложено на непрекъснати атаки и аз нямам намерение повече да коментирам този режисиран скандал, каза Радев, цитиран от БТА.

Президентът Радев отговори на журналистически въпроси преди участието си в откриването на 14-ата Национална археологическа изложба „Българска археология 2020“ в Националния археологически институт с музей при БАН.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *