Румен Радев свика спецслужбите „на килимчето“ заради измамника Митко Жокера

Президентът Румен Радев демонстрира тези дни мощна подкрепа за Красимир Каракачанов. В началото на тази седмица Радев събра на среща директорите на службите за сигурност „на килимчето“. Както беше обявено, за да се предприемат „своевременни мерки за адекватна защита на правата на българските граждани зад граница, когато те са обект на атаки само заради националното си самосъзнание”, пише „Уикенд“.

Поводът за тази прибързана среща е писмо от Културния център „Иван Михайлов” в Битоля, както и сигнали на българи от Република Северна Македония, за нападения и агресия срещу  тях

Така гласи официалната версия за срещата. Последва и реакция от Скопие. Президентът Стево Пендаровски подчерта, че реакцията на държавния глава Румен Радев противоречи на основния принцип в международната политика – за ненамеса във вътрешните работи на друга държава. ,,Изключително необичайно е и със сигурност извън вътрешните процедури на Алианса президент на държава-членка на НАТО да призове службите си за сигурност да реагират на предполагаеми нарушения на правата на гражданите в друга държава-членка на НАТО’” – казва Пендаровски в отговор на журналистически въпрос.

Чии права обаче се опитва да защити Румен Радев като използва спецслужбите?

Последният инцидент, за който е подаден сигнал в генералното консулство на България в Битоля и последва срещата при Радев е от преди няколко дни. Гражданин с български произход от Струмица се оплаква, че е нападнат и бит пред очите на съпругата си. В мисията го съветват да подаде жалба пред местната полиция и след това от София да се поиска разследване на случая. Нападението е извършено пред очите на съпругата на мъжа, която е с онкологично заболяване.

Потърпевшият е Митко Георгиев. С жена си и двама приятели той излиза от ресторант, когато е атакуван от двама въоръжени и маскирани. Единият приятел се опитва да му помогне, но и той отнася удари. Накрая съпругата на Митко се развикала, насъбрали се хора и побойниците избягали.

По негови твърдения побоят бил свързан с предстоящото преброяване на населението в Северна Македония и това, че той се обявява открито за българин. Дали обаче точно това е причината за нападението, не е съвсем ясно. Както обясняват запознати, господинът развива бизнес и не е изключено нападението да има и други мотиви. От частния случай обаче Румен Радев направи генерални изводи и обобщения, още преди да има заключение на разследването на нападението от македонската полиция, която така или иначе се  е заела с инцидента.
Самият Митко Георгиев не за първи път изпада в подобна ситуация да яде шамари. По негови твърдения, както и по изявления на войводите от ВМРО, нападенията са заради българското си самосъзнание.
Както „Уикенд” писа, по негова жалба наскоро съдът в Струмица осъди на 150 евро глоба бодигардът Александър Барабановски, родственик на македонския премиер Зоран Заев. През октомври 2018 г. той шамаросал Митко Георгиев и с най-вулгарни псувни го пратил „да се изселва от Македония”. Преди това пък Митко Георгиев яростно критикувал премиера Заев по местна телевизия. Въобще балкански страсти!
На пръв поглед Митко Георгиев е герой, но тези, които търгуват с български лични документи, го познават като Митко Жокера. Той е първият в Струмица, които още през 2003 г. се впуска в търговията с българско гражданство. От този сенчест бизнес, с който вече не се занимава активно, натрупва доста пари през изминалите години и сега има хотел.

Написал е и две книги, издадени в Македония за българския характер на местното население. Хулиганското нападение над Митко Георгиев-Жокера е отвратително, но чак пък президентът Румен Радев да свиква спецслужбите, е малко пресилено. Както е и спорно дали подобни срещи на „Дондуков” 2 обединяват или разединяват българи и македонци.
Както е известно, през последните години над 100 000 македонци са получили наши паспорти, въз основа на своя български произход. Въпросът е къде са тези хора, когато например се водят преговори в  Смесената българо-македонска историческа комисия? Защо поне веднъж не се чу техният глас в полемиката за историята или характера на езика, дори плах опит за протест няма срещу псевдоучени от Скопие.
Запознати обаче прогнозират, че гласовете на новоизлюпени българи ще бъдат използвани в предстоящите избори. Всеки ден в района на хотел „Рила” е пълно с автобуси с регистрация от Северна Македония, а напоследък все по-често и от Албания. Кандидатите за български паспорти идват, снимат се, подават заявления, а след това посредници вземат новите им документи.

При това, както обясняват отлично информирани, в посредниците остават личните карти на клиентите им, които получават на първо време паспортите си. С тях свободно могат да щъкат по света, каквато е целта на повечето мераклии за българско гражданство. С личните им карти обаче е възможно да се извърши някоя и друга измама по време на изборите.

Подобна схема преди години е отиграна с документите за самоличност на длъжниците на лихвари. След като дават по някой и друг лев срещу безбожна лихва те събират документите на заборчелите си клиенти и ги предоставят на определени партии. Кой сега ще спечели от документите на новоизлюпените българи, май е публична тайна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *