Румен Радев потвърди: агресивните охранители при Росенец са служители на НСО

Президентът поиска управляващите да му върнат отнетите правомощия, ако не могат или не искат да въдворят ред в спецслужбите

Охранителите, които участваха в инцидента с лидера на “Да, България” Христо Иванов в парка Росенец, са служители на Националната служба за охрана (НСО).

Това потвърди лично президентът Румен Радев в извънредно изявление пред медиите. Така той всъщност опроверга говорителя на службата, който вчера пред “Сега” отрече този факт и отхвърли нуждата от служебна роверка.

Такава обаче вече е в ход, за да се изясни правомерността на действията на държавните гардове им, съобщи държавният глава.

Радев заяви, че остава на позицията, че почетният лидер на ДПС Ахмед Доган и депутатът от движението Делян Пеевски не бива да се ползват от държавна охрана. Но припомни, че това изцяло зависи от изпълнителната власт, т.е. от подчинените на премиера Бойко Борисов институции.

Президентът разказа, че миналия месец е било проведено заседание на комисията, която определя охраняваните от НСО лица. Тогава е бил повдигнат въпросът за Доган и Пеевски. Представителите на правителството са препотвърдили позицията си, че такава охраната е необходима на двамата политици от ДПС. Сега се очаква комисията да се събере отново и да преразгледа въпроса.

Радев даде да се разбере, че отговорността за случващото се не бива да се търси при него. “Ако някои не могат или не искат да въдворят ред в службите, но ми вменяват морална отговорност, нека ми се възстановят правомощията по закон”, каза президентът.

“Законите и правата на гражданите продължават да се погазват. Когато публично се нарушават основни конституционни права, това ерозира и без това разклатеното доверие в държавността”, посочи държавният глава. И настоя правителството, прокуратурата и местната власт да извършат проверка на обектите в Росенец.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *