Румен Радев наложи вето върху закона за извънредното положение

Президентът си прави политически пиар в кризата, ще загуби, обяви премиерът

Президентът Румен Радев обяви вето върху част от разпоредбите на закона за извънредното положение, внесен от ГЕРБ и одобрен от парламента миналия петък. Премиерът Бойко Борисов го заподозря, че си прави политически пиар и иска да угоди на БСП. “Историята показва, че който се заиграва така със страховете на хората, гарантирано губи”, предупреди той държавния глава. И допълни огорчено: “Вместо да говорим в един глас за правилните неща, някой иска да се направи на популист.”

По-рано в своето изявление по темата държавният глава предупреди, че законът може да се превърне в “прелюдия към безконтролно упражняване на властта”, тъй като управляващите се опитвали да компенсират с ограничения всички недъзи и дефицити в работата на държавните институции срещу епидемията. “Липсата на кадри, оборудване и капацитет в здравната ни система и дефицити в организацията се компенсират с крайно рестриктивни мерки, които засилват напрежението и самата криза, в които работят медиците и хората в жизненоважни производства и услуги”, изтъкна Радев.

Той открои санкциите за борба с фалшивите новини, за които настоя главният прокурор Иван Гешев: “Законът атакува последните остатъци от свободата на словото. Няма дефиниция за невярна информация. За това пък българите ги грозят тежки глоби и затвор. Експертите, журналистите и гражданите ще бъдат принудени да си налагат автоцензура, и то в условията на динамична промяна на разбирането ни за пандемията и за необходимостта от алтернативни позиции. Тази норма може да бъде употребена за интерпретиране на всяко неудобно свободомислие. По-важно – това ограничение остава и след изтичането на извънредното положение.”

Другият основен мотив за съпротивата му е, че не се обръща внимание на социално-икономическите последици от пандемията. “Липсата на убедителни мерки в подкрепа на засегнатите ще породи социално напрежение в близко бъдеще. Гладът ще надделее над страха и последствията рискуват да бъдат разрушителни. Правителството следва неотложно да преразгледа своята политика спрямо най-пострадалите и засегнатите”, заяви президентът.

Радев изрази и недоволство, че е пренбрегната ролята му на върховен главнокомандващ, когато са се обсъдили и приели разпоредби за ролята на армията в налагането на мерките срещу болестта: “Когато на въоръжените сили се вменяват функции за употреба на сила извън конституционно определените им правомощия, следва да се търси максимален консенсус между всички отговорни институции с цел минимизиране на риска от злоупотреба със сила, а не решенията да се вменяват единствено на изпълнителната власт, игнорирайки ролята на върховния главнокомандващ в мирно и във военно време.”

Той изрази съмнение и в приетия модел за борба със спекулата. Според президента може да се стигне до блокиране на стопанските дейности, както и на вноса на жизненоважни лекарства и продукти.

“Никоя битка не е спечелена със страх. Тоталната блокада създава повече проблеми, отколкото решава”, обобщи държавният глава.

Той обеща, че пълният текст на мотивите на ветото ще бъдат обявени в най-кратък срок. И завърши: “Надявам се народните представители да ги вземат под внимание, когато гласуват ветото, а българското правителство да побърза с още мерки в подкрепа на най-слабите и засегнатите – и то конкретни и адекватни. Нека не забравяме, че имаме бъдеще и след извънредното положение.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *