Румен Овчаров за държавните бензиностанции: От тази трънка заек няма да изскочи

„В България има над 3400 бензиностанции, какво ново ще допринесат новите държавни, ако станат 3500 как ще се повиши конкуренцията, коментира Румен Овчаров пред Би Ти Ви.

Бившият министър на енергетиката отбеляза, че в Западна Европа голяма част от бензиностанциите са държавни. „Нямам усещането, че там са по-различни цените, а сравнено с България, тук са по-високи“, каза Овчаров.

Намерението на държавата е да насърчи конкуренцията, като разкрие повече данъчни складове и даде достъп до тях на всички бензиностанции. А отделно – да отвори верига от собствени бензиностанции.

„Данъчните складове са собственост на една група над 70%, заедно с още няколко от големите играчи на пазара те стават 90% собственици. Ако държавата иска по този начин да гарантира възможност за внос на горива, това е може би добър ход“, заяви Румен Овчаров.

„Няма наоколо рафинерии, които да са с по-висока ефективност и по-високо качество на продукцията, от нашата рафинерия. Тя преди няколко години беше класирана на 7-о място в света като качество на работата си, така че и от тази трънка заек няма да изскочи“, отбеляза той.

Намаляването на ДДС за ресторантите и книгите

„Решението за диференцирани ставки е правилно по принцип, друг е въпросът точно този сектор ли трябваше да обхване“, коментира Румен Овчаров по повод решението на правителството да намали данъка за ресторантите и книгите.

„Ако го разглеждаме като антикризисна мярка, в настоящия момент това е към един от най-тежко засегнатите сектори.

Чрез ДДС в Българи се събират над 40% от данъчните приходи. Въпросът е, че се подпомага сектор, а не стока – т.е. не търсиш възможност да решиш определен социален проблем. Представяте ли си, ако ресторантите решат да продават храна, ще я продават с ДДС 9%, а не като в магазина с 20%“, обясни той.

За ситуацията в БСП

Управляващите искат да свалят Корнелия Нинова като лидер на БСП, отбеляза Овчаров, който е член на Националния съвет на партията.

Според него управляващите виждат заплаха в нея и очевидно използват всички възможности да отстранят тази заплаха. Някои от факторите в БСП, някой волно, други неволно, играят под тази свирка, коментира Овчаров.

Според него БСП не е изчезнала по време на кризата, а напротив. „За последните около три месеца ГЕРБ прие повече предложения на БСП, отколкото за изминалите три години“, отбеляза Овчаров.

Като примери той посочи намаляването на ДДС, предложението за български стоки в големите вериги, както и въпросът за въвеждането на извънредното положение и епидемичните мерки.

„Партията БСП четири пъти на своите на най-големи форуми иска да избере лидера си на общопартиен избор, въпреки това в момента върви съпротива срещу този пряк избор. Няма да има никакво значение кого ще изберем, ако пак влезем в сериала скандал след скандал, тогава победителят ще е ясен“, категоричен беше Румен Овчаров.

Той посочи бизнесмена и лидер на пловдивската структура Георги Гергов като един от бароните в БСП. По думите му той е лидерът на първа частна партия в България – „Георги Гергов – Пловдив“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *