Роман Абрамович се оттегли от “Челси“

Постъпката на милиардера има връзка с призива да му бъдат отнети активите във Великобритания заради връзки с руската държава

На фона на руската военна инвазия в Украйна руският милиардер Роман Абрамович обяви оттеглянето си от “Челси”. Абрамович е собственик на лондонския клуб от почти две десетилетия и в момента “сините” са на върха на славата – носители на трофея от Шампионската лига и световни клубни шампиони.

55-годишният Абрамович оставя управлението на клуба на попечителски фонд, управляван от благотворителната фондация на “Челси”. Руският олигарх направи анонса за оттеглянето си със съобщение във “Фейсбук”, като в него не дава обяснение за причините.

Според в. “Сънди таймс” обаче има връзка между оттеглянето на Абрамович и призива на депутат в британския парламент отпреди два дни правителството да изземе или замрази активите на милиардера в Обединеното кралство. Оказва се, че още през 2019 г. Абрамович е бил посочен като лице, представляващо интерес заради връзки с руската държава и „публично асоцииране с корупционна дейност и практики“.

“През почти 20-годишния ми престой като собственик на “Челси”, винаги съм виждал ролята си като пазител на клуба, чиято работа е да гарантира, че ще сме толкова успешни, колкото сме днес, да градим заедно бъдещето, като същевременно играем положителна роля в обществото. Винаги съм вземал решения в името на най-добрия интерес на клуба. И оставам отдаден на тези ценности. Ето защо днес предавам попечителството на благотворителната фондация на “Челси” за управлението и грижите за “Челси”. Вярвам, че в момента те са в най-добрата позиция да се грижат за интересите на клуба, играчите, персонала и феновете”, написа Абрамович.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *