Ресторантите и моловете остават затворени до 31 януари

Служители от затворени фирми ще получават по 75% от осигурителния си доход през януари, обяви Сачева

Има крехки положителни тенденции в разпространението на COVID-19 у нас, но те не са достатъчни за отваряне на страната. Затова действащите в момента ограничения се удължават до 31 януари с няколко изключения, съобщи окончателно днес здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Като министър аз не искам българите да бъдат излекувани, а да бъдат здрави, коментира министърът и каза, че не е доволен от постигнатите резултати. Той обяви следните окончателни мерки:

– Нощните заведения, игралните зали, казината ще продължат да бъдат затворени до 31 януари;

– Ресторантите и спортните зали също остават затворени до 31 януари;

– Детските ясли, градини и училищата за децата от първи до четвърти клас ще отворят от 4 януари;

– Забраните за моловете остават в сегашния вариант;

– От 1 януари ще отворят музеи, галерии, кина при 30% капацитет;

– Всички ресторанти в хотели ще работят за закуска, обяд и вечеря по график, който да гарантира поне 2-3 смени във всеки един от часовете за хранене. Трябва да се спазва отстояние за хората и до 50% заетост на местата. Ще работят с вечерен час до 22 часа, с което според министъра ще се избегнат възможностите за тържества по празниците. Тези ресторанти отварят от 22 декември, посочи Ангелов.

Все още текат дискусии с министъра на културата за това какво трябва да отвори в този сектор, уточни Ангелов на въпрос как е преценено, че могат да отворят музеите, галериите и кината. Заповедта с окончателните мерки ще бъде оповестена по-късно днес или най-късно утре, увери той.

Много внимателно ще наблюдаваме какво се случва с мерките и аз ви гарантирам, че в това, което предстои, ще видите цялата сила на държавата. Ще се намесваме много ясно и категорично, включително и със затварянето на вериги, които не осигуряват дистанция и спазване на противоепидемичните мерки, зарече се министърът.

На въпрос дали група от 15 души може да си направи частно събиране в бар, Ангелов категорично заяви, че не може да се посещават затворени със заповед места. “Ако търсим всички възможности как да заобиколим една мярка, кривите отново ще обърнат тренда си нагоре. Не виждам здравата логика в това 15 човека да искат да се съберат и да отпразнуват нещо”, коментира той.

Най-голямата ни болка е за училищата и за спорта, тези решения се вземат много трудно и в тази посока ние сме длъжници и на образованието, и на спорта, коментира Ангелов. Даваме възможност на националните отбори да тренират, но много от тях са затворени, добави той. На въпрос защо поне за малките не се разрешат спортовете, министърът съобщи, че се обмисля отварянето на възможност за индивидуални спортни занимания на децата.

За последната седмица излекуваните случаи са 18 907. Заетостта на болничните легла на национално ниво за неусложнени пациенти е 52%, като прави впечатление увеличеният процент в областите Шумен – 76%, Бургас – 70%, Търговище – 68%, във Варна – 67%, Русе – 66%, в Ямбол, Сливен и Бургас – 64%, обяви здравният министър.

14-дневната заболяемост ни отрежда 14-о място в ЕС. По отношение на смъртността – тя е 21.4 на 100 000, което ни отрежда второ място след Словения, обяви Ангел Кунчев. Има много плаха благоприятна тенденция, виждаме как това започва да се отразява на хоспитализациите, коментира главният здравен инспектор. 7 пъти разлика в новите случаи има между областите в страната, допълни той. Има оптимизъм, но той не е достатъчен, коментира и председателят на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски.

Предстои да се даде нова дефиниция за потвърден случай, като признаем и положителен резултат от антигенните тестове, съобщи Ангелов. Той посочи, че се обсъжда да се направи масово тестване на едно-две населени места, за да се види по-реална картина на заболеваемостта у нас.

УЧИЛИЩАТА

От 4 януари догодина се възстановява присъственото обучение за децата в детските градини и учениците в началния етап от 1-4 клас, посочи и просветният министър Красимир Вълчев. По думите му решението за това е базирано на диференциран подход към различните възрасти – научните данни за по-малките деца сочели, че те са по-малки преносители на зараза и създават по-малък риск за усложнение на обстановката. Специално за децата в предучилищна възраст онлайн обучението пък не предоставя ефективна алтернатива. “Да, децата са разпространители, но не е честно да обвиним децата. Те не са по-големи разпространители от тези във всяко друго многочислено взаимодействие”, посочи Вълчев.

За родителите, които не желаят да пуснат децата си на училище след Нова година, остава опцията да ги задържат у дома, като подадат заявление за обучение в електронна среда от разстояние, припомни министърът. За учениците от 5-12 клас според него е разумно да останат да учат онлайн поне още една седмица след 4 януари, т.е. до 11-ти януари. “Всяка седмица ще следим ситуацията, това не означава, че по-големите ученици ще учат неприсъствено до края на януари”, заяви той. Според него не може да се отговори утвърдително, че ще държим учениците затворени до края на май. Утре министър Вълчев ще проведе заседание със синдикатии и директори, на които да набележат мерки за реорганизация на учебния процес – като например дейностите по интереси за малките ученици да бъдат отложени за по-късен период.

Ако имаме умерено подобрение на обстановката, може да минем към варианта за редуване на определени класове в училище, добави министърът.

КОМПЕНСАЦИИТЕ

До момента имаме 4019 заявления от работодатели за почти 20 000 работници за малко над 9 млн. лв., обяви социалният министър Деница Сачева. До момента са извършени извършени плащания към 230 работодатели, ще се извършват до Коледа и между празниците. До 31 декември мярката остава 24 лв. на ден. Но от Нова година по предложение на браншовите организации тя ще се трансформира в 75% от осигурителния доход на заетите. Това ще бъде обезщетението от 1 до 31 януари, каза Сачева.

Подадените заявления за родителски компенсации от 610 лв. са 32 298. Имаме достатъчно пари за тази мярка, увери министърът. 10 532 са одобрени до този момент и те ще получат за цял месец една минимална заплата, а ако детето е било само определени седмици в дистанционно обучение, то сумата ще е пропорционална, каза Сачева. 2650 договора са сключени и за родители, които ползват схемата за осигуряване на детегледачка, отчете министърът. 226 013 души са регистрираните безработни, но 205 528 души са постъпили на работа от началото на пандемията, каза тя.

ИКОНОМИЧЕСКИТЕ МЕРКИ

Оше днес с главния държавен санитарен инспектор доц. Ангел Кунчев ще проведем срещи с всички търговски вериги, защото здравето за хората е ценно, коментира икономическият министър Лъчезар Борисов. С търговците ще бъде разговаряно да се спазват правилата за физическа дистанция на клиентите в магазините. “Ще впрегнем цялата мощ на държавата, включително ще прибегнем до затваряне на магазини, там, където има неспазване на правилата”, заяви здравният министър Костадин Ангелов и прикани хората да подават сигнали за нарушения.

Министър Лъчезар Борисов повтори изнесената в сряда информация, че от 21 декември НАП ще започне да приема заявления за компенсации от фирмите, принудени да преустановят работа заради ограничителните COVID-мерки, наложени през ноември. Кандидатстването ще стане през специален модул на сайта на НАП. “Този модул ще работи и за фирмите, засегнати от сегашните мерки”, заяви днес министър Борисов, но не стана ясно дали имаше предвид, че компенсации се предвиждат и за блокираната работа в периода от 22 декември до 31 януари.

В началото на годината ще стартира и нова грантова схема, вече има нотификация от Еврокомисията, съобщи министър Борисов. Тя е за засегнатите от кризата малки фирми, които миналата година са били с оборот от над 500 хил. лв. Те ще може да получат до 50 000 лв. безвъдмездна помощ. Тази схема трябваше да стартира през ноември, но парите от нея бяха пренасочени за компенсации на затворените бизнеси, което породи огромно недоволство.

Продължават да действат в нов дизайн и в ускорени срокове мерките от Българската банка за развитие за кредитиране на малки и големи бизнеси, посочи министърът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *