Регионалният министър: Ако ни трябват 100 кубика бетон, пишем 200

Сметките при строителство на пътища се увеличават изкуствено чрез завишаване на количествата нужни материали. Това обясни пред Нова телевизия регионалният министър Виолета Комитова. Според нея причините са и в строителството чрез т.нар. „инженеринг“, т.е. директно възлагане на работата без организиране на обществена поръчка.

Държавата отделя много пари за строителството им. Фирмите, които изпълняват проектите, се оплакват от години, че парите за строителството са малко. Държавата е права, че се дават много пари, и фирмите са прави, че получават малко. Гражданите пък са недоволни от ниското качество. Защо се случва така? Механизмът, по който се надписва сметката, е ясен. При т.нар. „инженеринг“, ако за един път трябват 100 кубика бетон за качествена работа, в сметката се записват 200. Цената остава пазарна, но количеството е завишено. Същата е схемата и със свлачищата. При всички тях няма обществени поръчки„, обясни Комитова.

Директното възлагане бе масова практика на държавната фирма „Автомагистрали“, която формално е строителят на всички големи обекти. Тъй като не разполага с техника и персонал да ги изпълни, тя сключва договори за наем с частни дружества. Така парите отиват при тях, но на хартия строителят се води държавата.

Никой няма да спира строителството на магистрала „Хемус“, каза още Комитова. Според нея обаче по-важният въпрос е кой би могъл да го направи. От една страна това са фирмите, които могат да кажат на работниците си, че пари за заплати няма.

Това ще бъде лъжа, защото те имат много пари, но е възможно този процес да се случи по други причини. Искам да кажа на работниците, че фирмите имат пари„, заяви тя.

Другият, който би могъл да спре работата, е шефът на „Автомагистрали“ Стоян Беличев, каза още Комитова. Двамата са в конфликт още от самото встъпване в длъжност на служебното правителство. Министърът се опитва да смени ръководството на държавната фирма, но вписването бе блокирано от съда.

Аз нямам власт над него. Въпреки че „Автомагистрали“ ЕАД е собственост на МРРБ, г-н Беличев може да се уволни, само ако той сам реши„, каза Комитова.

Към момента от „Хемус“ остават още 250 км. от Ябланица до Шумен. Трасето е разделено на девет строителни участъка. За първите шест са отделени близо 2 млрд. лв. За останалите три трябват още 1.8 млрд. лв.

В участъците 1,2 и 3 се извършва строителство с разрешението за строеж, а в участъците 4,5,6,7,8 и 9 не е започнало строителството. Нека поговорим кой и как спира строителството на магистралата. В 1,2 и 3 се строи и към този момент, а в другите – няма как да спрем строителство, което не е започнало„, каза Комитова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *