Ревизоро: Изпускането на яз. “Студена” няма връзка с наводненията

Изпускането на яз. “Студена” не е закъсняло и той не е виновен за наводненията в Пернишко. Ако го оставим пълен, ще кажете защо оставихте града без вода. Има си разчети. Когато сега дойде голямата вода, изпускахме по 2 кубика. Дойдоха 14 кубика – ние изпуснахме по 5 кубика.” Това каза екоминистърът Емил Димитров.

Той заяви, че причината е река Конска, “тя е като ручей, но сега прилича на Дунав”, каза министърът. Реката в момента има над 100 л/кв.м, допълни той. И поясни, че язовир “Студена” в момента има контролирано минимално изпускане и така ще бъде още две седмици. “Сега язовирът изпълни ролята на буфер и именно този резерв, който бяхме оставили, помогна надолу по реката“, заяви още Димитров. По думите му Перник има достатъчно вода за година и половина напред.

Ревизоро смята за правилно решението за изграждане на резервно захранване на Перник. Всеки град трябва да има резервно захранване, но е много скъпо, каза той и уточни, че Министерството на околната среда и водите отговаря за 52 язовира, което е 85% от водния ресурс. За останалите отговоря Държавно предприятие “Управление и стопанисване на язовири” към Министерството на икономиката.

“С изключение на един язовир, който се пълни – “Боровица” в Кърджалийско, всички останали са много добре. В национален план 65% са пълни. Резервни имаме 62%, за напояване – 36% са пълни, а за енергетиката – 78%”, поясни екоминистърът пред бТВ.

Той успокои, че не се очаква преливането на някой язовир в страната във връзка с нестихващите валежи през последните дни. По думите му яз. “Боровец” в Кърджали е добре да се изпусне. Димитров обаче на няколко пъти каза, че не разбира защо това не се прави.

Вчера министърът на икономиката Лъчезар Борисов разпореди създаването на щаб за денонощно наблюдение към всички язовири, за които отговаря Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *