Разследванията за купуване на гласове скочиха с 400%

Засилената активност на МВР по линия на купуването на гласове от последните дни е увеличила броя на разследванията с 400%, съобщиха от силовото ведомство. Към 7 юли в София и още 10 области са започнали 30 производства. Дни преди парламентарния вот на 4 април разследванията са били шест в общо 4 области – Варна, Пазарджик, Перник и Смолян.

Увеличен е и процентът на сигналите, които прерастват в дела. Към 31 март при 4.2% от тях са образувани разследвания, а сега – при 8.8%.

Акция след акция

И в четвъртък бе съобщено за поредното профилактиране на заподозрени в търговия с вот. На прицела на полиция и жандармерия бе Югозападна България. Арестувани бяха шестима души, съобщи бТВ. Обискирани бяха къщи в Струмяни, село Микрево, Илинденци, Дамяница и село Склаве. Акция се провеждаше и в Дупница.

„Респектиране“ на купувачи имаше и в Шуменско. Полиция правеше масови проверки в селата Борци, Ясенково и Черноглавци. Униформените имаха срещи и с местни неформални лидери. Правеха се проверки и във фирми за бързи кредити.

Предупреждаваме ви

От началото на операцията срещу купуване на гласове на 1 юли МВР е съставило над 5100 предупредителни протокола. Отделно от това до 5 юли за по 24 часа бяха арестувани близо 700 души.

Направете проверка

Ръст има и прокурорските разследвания за купуване на гласове, съобщиха от държавното обвинение. Те са общо 45, но броят на образуваните по сигнали преписки е доста по-голям – 350. По голямата част от тях прокуратурата е възложила допълнителни проверки, защото липсват достатъчно данни за престъпление.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *