Разкриха какви хора са склонни към алкохолизъм

Някои неочаквани на пръв поглед признаци разкриват какви хора са предразположени към алкохолизъм. Според многобройни американски изследвания по-голяма част от пациентите, лекувани от такава зависимост, са били представители на кръвна група А, докато при хора с АВ случаи на злоупотреби със спиртни напитки се срещали най-рядко.

Експерти от университетите в Глазгоу и Единбург след 30-годишни наблюдения са стигнали до извода, че високата интелигентност предразполага към алкохолизъм. Резултатите от проучванията показали, че проблеми от този род имат предимно хора, които в детството са се отличавали с високо ниво на IQ.

Руски и германски специалисти са стигнали до извода, че спокойните индивиди са по-склонни към алкохолна зависимост, защото при тях е повишено нивото на хормона допамин, който създава усещането за удоволствие. Привързаността към спиртните напитки е свързана с ниско ниво на тревожност, а не обратното, както се е смятало по-рано.

Любителите на сладките храни имат по-голям шанс да станат алкохолици, смятат американски невролози. Оказало се, че за склонността към захар и към етанол отговаря една и съща зона в мозъчната кора.

Установено е също, че през последните 20 години хората са започнали да употребяват повече алкохол. Учените са на мнение, че тази тенденция ще продължи да се засилва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *