Радев свиква новия парламент на 1 декември

Кирил Петков обяви, че няма тема, по която да не е постигнато огромно съгласие

 

Очаква се президентът Румен Радев да издаде указ за свикване на новоизбраното 47-ото Народно събрание в сряда – 1 декември, съобщи БНР. Според конституцията той трябва да направи това най-късно до един месец след избирането му.

В 47-ото Народно събрание ще има 7 политически сили, две от които нови – избраната с най-много гласове “Продължаваме промяната” и най-малобройната – партия “Възраждане”.

В събота приключиха коалиционните преговори и по последните две сфери на дебат – “Финанси” и “Външна политика”, а лидерът на “Продължаваме промяната” Кирил Петков обяви в събота вечерта, че “няма тема, по която да не е постигнато огромно съгласие”. Това проправя път пред подписването на коалиционно споразумение между участвалите в преговорите формации “Продължаваме промяната”, БСП, “Демократична България” и ИТН.

Първото заседание по традиция е тържествено. То се открива се от най-възрастния народен представител (в новоизбрания парламент това е Силви Кирилов от “Има такъв народ”), депутатите полагат клетва, представят се водещите приоритети и се избира ръководството на парламента.

В първите дни на работата си депутатите ще изберат съставите на постоянните и временни парламентарни комисии и ще изработят нов правилник за дейността на 47-ото Народно събрание.

Очаква се и в кратки срокове президентът да възложи на кандидата за министър-председател на “Продължаваме промяната” Кирил Петков да състави правителство и да внесе в Народното събрание проект за състав и структура на Министерски съвет, посочва още БНР.

По време на преговорите в сектор “Финанси” бе договорено Бюджет 2022 да бъде приет до края на януари заради невъзможността това да се случи до края на годината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *