Радев пита може ли изборите да са в два дни

Към мен идват предложения за провеждане на изборите в два дни. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към кметове от Националното сдружение на общините в България. Срещата му с тях е втората за деня от поредицата разговори, свързани с провеждането на изборите по време на ковид кризата. Целта на дискусиите е да са съберат предложения и идеи, които да гарантират прозрачен изборен процес и запазване на здравето на гражданите.

Радев пожела да чуе мнението на кметовете именно по въпроса за организацията на изборния ден, доставката и запазването на урните и бюлетините, транспортирането и контрола им. Според кмета на Велико Търново Даниел Панов, който е и председател на НСОБР, е обсъждан вариант за удължаване на изборния ден. От по-ранните сутрешни часове до по-късно вечерта. Според него организацията на изборти в два поредни дни ще бъде по-трудна. Гледахме и в други държави как са организирани изборите. Контролът ще е по-голям, както самите материали и разходите, обясни той.

Много е важно дейността на Националното сдружение на общините да е видима, каза от своя страна президентът. Той благодари на кметовете, които понасят една от основните тежести на борбата с пандемията от ковид. Вие сте хората на първа линия за целия изборен процес, обърна се държавният глава към представителите на НСОРБ.

Наред с всички големи отговорности, които имате, съгласно закона, като започнем с цялото логистично осигуряване, вашите заповеди за определяне и на избирателните списъци, и на изборните помещения за гласуване, и консултациите, които водите за съставянето на секционните избирателни комисии, предложенията, които давате, и с транспортно-логистично осигуряване, каза още Радев. Той на няколко пъти подчерта значение на доверието към изборния процес, за да може максимален брой избиратели да поискат да упражнянат правото си на вот. За да имаме легитимен парламент, продължи президентът.

Каквито и хронограми да се готвят, каквито и протоколи и заповеди да се отдават от най-високо ниво от изборната администрация, накрая вие трябва да ги превъплътите в действия и от тях и вашата ресурсна обезпеченост, организация и мотивация зависи дали хората ще получат достатъчна убеденост, че техните права да упражнят гласа си като граждани на Република България ще бъдат защитени. Също, че ще бъде гарантирано и тяхното здраве, подчерта държавният глава.

Наистина бяхме и сме на първа линия в борбата с коронавируса. За мен лично общините се справиха може би най-добре от всички институции в борбата с пандемията. За съжаление изгубихме наши колеги, което показва, че по време на цялата пандемия бяхме на първа линия и давахме всичко от себе си, коментира кметът на Кърджали д-р Хасан Азис. Той напомни, че никой от кметовете няма опит в организацията на избори във време на пандемия. Едно от основните притеснения на местната власт е, че няма да има достатъчно желаещи за членове на РИК и СИК.

Отговорните институции за провеждането на изборите не са само общините. На нас са ни необходими процедура и здравен протокол, издаден от МЗ и ЦИК, за минималните санитарни и хигиенни изисквания към изборното помещение. През това помещение ще преминават стотици и хиляди граждани. Трябва да има и здравен протокол, отново издаден от МЗ и ЦИК, за минималните изсиквания при предаването и броенето на изборните материали. Да, ще има риск за здравето на избирателите, но според мен най-големият риск ще е за членовете на СИК, допълни градоначалникът.

Според него, за да се проведат нормални избори, обществото се нуждае от няколко неща – първото е изискванията към изборното помещение.

Второто е ред за стоене на членовете на СИК в изборното помещение. Третото е осигуряване на необходимите качествени и отговарящи на всички стандарти лични предпазни средства за членовете на СИК. Всичко това е ангажимент на централната изпълнителна власт и не трябва да се прехвърля на местната власт, каза още кметът на Кърджали.

Подготвили сме индикативна хронограма, ако изборите са на 28 март, заяви председателят на НСОРБ. Той уточни, че кметовете имат готовност на 5 февруари да образуват със своя заповед избирателните секции на територията на съответната община, следващият срок е 10 февруари – за местата за обявяване на избирателните секции, а на 15 февруари общинската администрация обявява предварителните избирателни списъци и ги публикува на интернет страницата и т.н.

Кметът на Троян Донка Михайлова определи като “най-сериозната ни тревога” правото на глас на болните и карантинираните.

По думите ѝ ще бъде предизвикателство да се намерят хора, които да се включат в избирателните комисии в Covid отделенията и в мобилните секции, които ще са в контакт с поставените в изолация граждани.

Иво Димов, кмет на Димитровград, отбеляза, че редица европейски страни са провели избори в такава пандемична обстановка. Българските местни власти са достатъчно подготвени, за да се справят с това предизвикателство, при ясно очертани правила и регламенти, каза той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *