Радев отряза Петков за КСНС за Македония

Президентът Румен Радев гледа с неохота на предложението на премиера Кирил Петков държавният глава да свика Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС). В органа, който събира най-важните политически лидери и държавни дейци, според Петков трябва да бъде обсъден въпросът за спора със Северна Македония.

Нежеланието на Радев да подеме инициативата на премиера пролича от негов коментар пред журналисти по темата днес. Той посочи, че в българското общество е налице широк консенсус за това каква трябва да бъде държавната политика спрямо Скопие. И настоя Петков да сподели дали има някакви промени в позициите на съседите ни или на европейските ни партньори, които да налагат изменения и в българската позиция.

„КСНС е орган за подпомагане на диалога и за търсене на общо решение в името на важни национални цели. Ако се търси широк национален консенсус по отношение на Република Северна Македония, то такъв не само че има, но той е и силно изразен и би следвало управляващите да са наясно с него. Ако целта е подпомагане на диалога в рамките на самата коалиция и той е нарушен по някакви причини, то трябва ясно да се каже какви са причините за това. Има ли прогрес в Република Северна Македония по договора и има ли промяна в позициите на нашите европейски партньори? По този въпрос трябва да чуя първо министър-председателят“, каза той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *