Радев: Не на страха! Ще си върнем България. Мутри вън!

Гешев обедини срещу себе си леви и десни на протест срещу олигархичния модел (видео)

Главният прокурор успя да направи немислимото, като обедини срещу действията си хора от различни краища на политическия спектър, които в четвъртък безпрецедентно се събраха на спонтанна демонстрация в защита на президента Румен Радев и срещу олигархичния модел на управление, олицетворяван от депутата бизнесмен Делян Пеевски и охраняван от Иван Гешев.

Протестът срещу “опита всички центрове на властта да бъдат подчинени на действащия мутренски модел на управление” започна още към 14 часа. Първоначалната инициатива бе на проф. Велислав Минеков, адв. Николай Хаджигенов и Арман Бабикян, известни като “отровното трио” коментатори в предаването на Сашо Диков по телевизия “Евроком”.

Към 18 часа към протеста се присъединиха много хора, в това число и симпатизанти на БСП. Сред тях излезе и президентът Румен Радев.

“Скъпи българи. Благодаря на всички вас, които са тук. Виждам хора от всички политически хоризонти и това не е случайно. Българската мафия постигна невъзможното. Обедини почтените хора срещу себе си. От всички нас зависи да изхвърлим мафията от изпълнителната власт. Да изхвърлим мафията от прокуратурата, която мафията използва по най-безпардонен начин за свой щит и политически репресии. Българската мафия е безпардонна, защото твърде дълго я търпяхме. Днес гневът се излива на площада. Не на страха! Ще си върнем България. Мутри вън! “ , каза Радев.

“От свободата ни не остана почти нищо. Ние сме тук, за да защитим свободата си. Сега започваме и ще свършим, чак когато победим”, каза адв. Николай Хаджигенов пред протестиращите.

“Благодарим на леви, на десни. Наистина постигнаха немислимото събраха ни на едно място. Ние не сме тук заради физическото лице Радев, а заради институцията, която е нападната. Има само демократи и недемократи. На този площад са събрани само демократи. Демокрацията не е собственост само на един политически цвят”, добави от своя страна Арман Бабикян.

Лидерите и симпатизантите на “Демократична България” и хората от инициативата “Правосъдие за всеки” обаче се разположиха встрани от демонстрацията на БСП. По-късно симпатизантите на левицата се преместиха пред сградата на Министерския съвет и поискаха оставката на премиера Бойко Борисов, а основната част от протестиращите се присъединиха към “Правосъдие за всеки” и се насочиха към сградата на Съдебната палата.

Събитието, което отключи спонтанното обявяване на два протеста, е безпрецедентната прокурорска акция в президентството, при която в четвъртък бяха арестувани двама съветници на държавния глава.

Това стана само ден след като президентът Румен Радев потвърди, че гардовете от сблъсъците със съпредседателя на “Демократична България” Христо Иванов, са служители на НСО.

Радев освен това настоя прокуратурата да провери парка “Росенец”, където се намира т.нар. морски сарай на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, както и да бъде свалена държавната охрана на Доган и бизнесмена и депутат Делян Пеевски.

На следващия ден главният прокурор Иван Гешев каза, че няма да се занимава със сарая на Доган, нито пък с посегателството срещу Христо Иванов, който с “дебаркирането” си край лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган искаше да покаже “черната дупка в правовата държава”. Междувременно прокурори, полицаи и служители от Бюрото за защита към главния прокурор влязоха за обиски и арести в президентството.

Още около два следобед пред сградата на президентството започна гражданска демонстрация срещу “опита всички центрове на властта да бъдат подчинени на действащия мутренски модел на управление”.

“Тръгваме незабавно към “Дондуков” 2 в защита на демокрацията и ще застанем пред входа на Президентството като НСО – Народна Съпротива и Охрана”, обявиха във фейсбук проф. Велислав Минеков, адв. Николай Хаджигенов и Арман Бабикян, известни като “отровното трио” коментатори в предаването на Сашо Диков по телевизия “Евроком”. Демонстрацията им е под надслов “Да спасим демокрацията”.

На този протест отидоха лидерът на БСП Корнелия Нинова, както и депутатите от парламентарната група на социалистите.

Управляващото мнозинство започна война срещу президента Радев още в първия ден на неговото избиране. Тя мина през битка в парламента, където използваха парламентарната трибуна срещу него. Изпълнителната власт в лицето на МС и премиера водят тази битка вече трета година. Срещу президента Радев тези години се водеше сериозна компроматна война. Днешният акт определяме като безпредентен, на нахлуване в президентската институция. Тук сме, за да защитим и президентската институция, защото войната между институциите руши държавността”, каза тя.

Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов пък обяви готовност за протест пред Министерския съвет и по-късно се присъедини към демонстрацията.

“Ако днес няма съобщение от Националната служба за охрана (НСО), че охраната на Доган и Пеевски е свалена, аз лично в 18.30 ще изляза пред Министерски съвет, за да поискам Борисов да поеме политическата отговорност за това”, заяви Иванов.

“И, понеже Гешев каза, че ситуацията, в която гардовете на Доган газят закона и унижават българския флаг, му се е сторила смешна, ще се разходя и до Съдебната палата. Държавата трябва да престане да обслужва Пеевски и Доган и да има един закон за всички!”, посочи Иванов.

Освен това той съобщи, че в четвъртък партията му е поискала официално НСО да “каже най-сетне колко е ни е струвало удоволствието да плащаме охраната на Пеевски и Доган”.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *