Радев назначава служебния кабинет, Борисов сменя ръководството на ГЕРБ

Очаква се във вторник президентът Румен Радев да издаде указ за назначаване на служебно правителство, което да организира новите парламентарни избори. В същия ден Националното събрание на ГЕРБ ще се събере, за да избере заместник-председатели на партията, както и нови членове на изпълнителната и контролната комисия.

По неофициална информация служебен премиер ще бъде Стефан Янев, който в момента е секретар на държавния глава по отбраната. Той бе министър на отбраната в предишното назначено от Радев правителство и проведе мащабна ревизия във военното министерство – обяви и десетки съмнителни сделки, но от разкритията не последва нищо.

Вероятно служебен министър на отбраната ще бъде Николай Цонев, а на вътрешните работи – Бойко Рашков. Финансовото министерство се очаква да бъде поверено на Асен Василев, а земеделски министър ще е проф. Христо Бозуков. За социален министър се спряга името на Гълъб Донев, който заемаше поста и в кабинета на Герджиков. А за министър на туризма – доц. Стела Балтова. Поста на правосъден министър в служебното правителство може да заеме съветничката на президента по правните въпроси Иванка Иванова, но се заговори и за Янаки Стоилов от БСП.

Здравното министерство се очаква да поеме Стойчо Кацаров, който е бивш зам.-министър на здравеопазването в правителството на Иван Костов. За поста се спряга и бившият шеф на НЗОК Дечо Дечев.

Министър на образованието вероятно ще стане проф. Николай Денков.

Миналата седмица, когато БСП върна последния мандат за съставяне на правителство, Румен Радев обяви, че иска да покани „авторитетни експерти от левицата, част от които изпълниха успешно мисията си в предишното служебно правителство“. Лидерът на БСП Корнелия Нинова обаче отговори, че решението е на БСП и за целта трябва да се произнесе Националният съвет на партията.

Един от кадрите на БСП, който се спрягаше за част от служебния кабинет, е Деница Златева, която беше част и от първото правителство, назначено от Радев. Не е ясно обаче дали тя ще се окаже в окончателния състав.

Все още не е ясно кога ще се проведе официалната церемония по встъпването в длъжност на служебния кабинет. Обикновено в президентството се представят структурата, съставът и приоритетите на служебния кабинет. След това би трябвало в Министерския съвет правителството „Борисов“ да предаде властта на служебното, след което министрите да влязат официално в своите министерства.

От ГЕРБ обявиха, че ако случайно церемонията съвпадне с партийното им събитие, Борисов няма да присъства на предаването на властта. Вероятността за такова съвпадение обаче е минимална.

Промени в ГЕРБ

Освен смяна в ръководството, на Националното събрание ще бъдат направени и промени в партийния устав. Смяна на лидера Бойко Борисов не се очаква, но мандатът му изтича по-късно тази година, което означава, че вероятно ще се проведе още едно Национално събрание.

От месец неофициално се говори, че с постовете си ще се разделят двамата зам.-председатели в ГЕРБ – кметовете на София Йорданка Фандъкова и на Бургас Димитър Николов.

Преди около две седмици Борисов намекна, че няма да издигне Фандъкова за нов мандат като кмет на София.

Преди около месец пък той каза, че предстоящите смени в ръководството на ГЕРБ са породени от незадоволителните изборни резултати в райони, където партията е била най-успешна, а правителството е инвестирало милиарди. И даде примери със София, Стара Загора и Бургас.

Това породи съмнения, че с мястото си в Изпълнителната комисия на ГЕРБ ще се раздели и кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

Вероятно с постовете си в Изпълнителната комисия ще се простят и Красимир Велчев и Менда Стоянова, които дълги години бяха народни представители и част от ръководството на партията, но на последните избори не бяха издигнати за нов мандат в парламента и се оттеглиха от активната политика.

В Изпълнителната комисия са още вицепремиерът Томислав Дончев, кметът на Стара Загора Живко Тодоров, депутатите Пламен Нунев, Цвета Караянчева, Даниела Дариткова, както и Тодор Тодоров – местен лидер в Силистра.

Дончев ще остане част от ръководството, но може и да стане зам.-председател на партията.

Вероятно в Изпълнителната комисия ще остане и Дариткова, която обаче се раздели с поста на шеф на парламентарната група на ГЕРБ. Изненадващо на нейния пост бе избрана далеч по-агресивно защитаващата тезите на партията Десислава Атанасова. По неофициална информация именно по-премерения тон на Дариткова е причината за тази рокада.

Досега шефове на ПГ на ГЕРБ са били част и от изпълнителната комисия, но не се знае дали Атанасова ще се издигне партийно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *