Радев към БСП: Не изключвам хипотезата за трети мандат

Ако го връчите на нас, ще решаваме какво ще правим, обяви Корнелия Нинова

Президентът Румен Радев намекна, че е много вероятно да се стигне до връчване на трети мандат за съставяне на правителство и той да отиде именно при БСП. След консултациите с втората политическа сила – „Има такъв народ“, отново не произтече новина. Хората на Слави не казаха дали имат намерение дори да предложат правителство, въпреки че и президентът настоя да прояват мъдрост и държавническа отговорност.

В началото на консултациите с БСП, Радев подчерта, че именно те са партията с опит и готовност да прокарват и реализират политики.

Хилядите български граждани, които ви подкрепиха на тези избори, свързват с вас надеждата си за по-социална и справедлива България. Вашият дългогодишен политически опит е нужен за баланса между изключително амбициозната законотворечска програма и очертаването на времевия хоризонт за съставянето на едно правителство със стабилна парламентарна подкрепа, обърна се държавният глава към представителите на БСП.

Нуждаем се от едно стабилно управление. Но то не може да бъде плод на безпринципни коалиция. Разчитам на вашия опит и на вашата мъдрост да търсите онези допирни точки за диалог и отговорност, защото това е гарантът ,който трябва да произведе новият кабинет, каза още президентът.

Нека е ясно – при тази динамична и много сложна обстановка, аз не изключвам хипотезата и за трети мандат, подчерта Румен Радев. Без диалог, без координация, без консултаиции, това е изключително сложна задача.

Ние имаме последователна политика и ясни, и конкретни предложения по всички въпроси, които поставихте, отговори лидерът на БСП Корнелия Нинова. Нашата партия смята, че сега е необходимо да се състави стабилно правителство предвид тежката криза – и икониомическа, и социална. Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ. Бихме подкрепили правителство на втората политическа сила, ако ни потърсят за консултации. Но имаме няколко условия, каза Нинова и повтори това, което прие преди ден Националният съвет на партията.

По основните приоритети БСП има вече готови законопроекти и политики, каза още лидерът на левицата – управление на ковид кризата, ревизия на управлението на ГЕРБ, Плана за устойчивост и развитие, промени в изборното законодателство.

Ако мандатът стигне до нас, ще съберем нашите колективни органи на партията и ще решим какво да правим, завърши Нинова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *