Радев иска охрана на въздушното пространство с български самолети

Президентът Румен Радев е призовал да бъдат предприети мерки, които да осигурят охрана на въздушното пространство на България от български самолети с български екипажи. Държавният глава е поставил този въпрос на среща с министъра на отбраната Драгомир Заков, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командира на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров.

На работната среща на “Дондуков” 2 са били обсъдени предизвикателствата пред гарантирането на въздушния суверенитет на България. Президентът е поставил въпроса за предприемането на неотложни мерки за осигуряване охраната на въздушното ни пространство от български самолети с български екипажи. “Предложените възможности в тази насока от Министерството на отбраната изискват задълбочен анализ, както и своевременни и адекватни решения в условията на усложнената геополитическа обстановка” – е било подчертано на срещата, информират от прессекретариата на държавния глава.

В момента четири изтребителя Еurofighter на испанските ВВС подсилват охраната на българското небе. В кратък период – през април, мисията на тези самолети ще съвпадне с разполагането на три F-35 от Нидерландия, които ще останат до края на май. Възможно е, обаче, броят им да бъде увеличен до 8.

Още в началото на съвместната охрана на въздушното ни пространство със съюзниците от НАТО от българските ВВС подчертаха, че в процедурата по охрана на българското небе участват и българските изтребители МиГ-29. Доставката на осемте платени накуп Ф-16 няма да се осъществи поне до 2025 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *