Радев за оставката на Гешев: Катарзисът на ГЕРБ закъсня с 3 г.

„Внезапният порив на г-жа Габриел да иска оставката на Гешев трудно предизвиква у мен възторг. Дали тази заявка е плод на закъсняло с 3 г. просветление, на внезапен катарзис или на определен интерес на хората, които стоят зад г-жа Габриел“.

Така президентът Румен Радев коментира развитието на събитията у нас в последните часове. Той направи първото си изявление по темата пред журналисти в Южна Африка, където е на посещение.

„Когато през 2019 г. върнах предложението на ВСС за назначаването на г-н Гешев за главен прокурор, квотата на партията на г-жа Габриел го избра, и то с мнозинство. Когато поисках оставката на Гешев, партията на Габриел не само го подкрепяше, а беше в колаборация с него. Когато преди 2 г. назначен от мен служебен министър на правосъдието поиска отстраняването на Гешев със същите мотиви, квотата на ГЕРБ го спаси, отново единодушно“, напомни Радев. Той натърти, че България е загубила 3 г., в които „внесените от моите служебни правителства множество сигнали за мащабни злоупотреби прашасваха, корупцията е неразкрита, чувството за справедливост е смазано, а политическият процес е заприщен“. Накрая президентът изрази надежда „бъдещият премиер на България да узрява своевременно за важните за България решения“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *