Радев: Залогът е огромен. Който се страхува, че не може да спечели изборите, търси да ги опорочи

Какво казаха политиците, след като гласуваха

 

Залогът на тези избори е огромен и ще определи дали ще продължат процесите по установяването на държавността или задкулисието отново ще получи институционална власт. Това заяви президентът Румен Радев след като упражни правото си на глас на изборите за парламент и президент в неделя. Относно решението на ЦИК за контролното броене на разписки, той заяви, че “който се страхува, че не може да спечели изборите, търси да ги опорочи”.

Изборната администрация следва да изпълнява закона и разчитам, че добросъвестно ще свърши своята работа, допълни още Радев.

“Гласувах за свобода, законност и справедливост – това са ценностите, които отстоявам”, каза Радев. По думите му първият непосредствен и най-важен хоризонт е да се състави правителство, от което България има нужда.

“Гласувам с огромно желание, за да произведем тласък напред за страната. Трябва да оставим на следващата генерация една държава с надежда и гордост. Призовавам всички наши съграждани да излязат да гласуват. Не трябва да позволяваме на опитите да се потисне избирателната активност да надделеят. Не можем да оставим други да решават за бъдещето на страната”, заяви съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов, след като упражни правото си на глас в неделя.

Решаващо е да имаме правителство – заради Covid-кризата, инфлацията, енергийните цени. Има огромна надежда, просто трябва да започнем да работим. Пред България има огромна възможност. В рамките на 2-3 години можем да променим страната”, добави той.

“Не участвам в политиката“, каза почетният председател на ДПС Ахмед Доган, след като упражни правото си на вот на изборите “2 в 1“.

Това бе единственият негов коментар пред журналисти.

 

“Гласувах, за да продължим промяната”, заяви един от лидерите на “Продължаваме промяната” Кирил Петков, след като гласува. Той посочи, бъдещото управление на страната ще е коалиционно. Петков каза, че има две основни политики, без които България не може да продължи напред – това са смяната на главния прокурор и създаването на реално действащ антикорупционен орган.

Гласуването с машина е много лесно, не се притеснявайте, всеки може да гласува, независимо на какви години е, каза Петков и призова хората да гласуват.

“Машинното гласуване е достатъчно сигурно. Електронният ключ, с който се зареждат програмите в машините е притежание на ЦИК, няма възможност допълнителни машини да бъдат използвани за вота днес. Уверявам гражданите, че всички мерки от страна на ЦИК и изпълнителната власт са взети, няма да бъде допусната възможност за манипулиране на вота”, коментира служебният премиер Стефан Янев след като гласува в в 108 СУ “Никола Беловеждов”.

“Още една допълнителна проверка ще бъде направена, ще бъдат преброени само и единствено разписките в урната, и този общ брой ще бъде сравнен с протокола, който има машината, ако има 100 гласували, в урната трябва да има 100 разписки. Само и единствено това ще бъде проверено, няма да се проверява качеството на разписките, дали са сгъвани, изтъркани”, добави той.

Янев каза още, че България има нужда от правителство с ясно мнозинство, което да го подкрепя.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова каза, че е гласувала за промяна, която да гарантира сигурност в семействата.

“Гласувах за разумни решения и хора, които в тази криза, могат и знаят как да овладеят Covid-19, ръста на цените, да компенсираме доходите на хората, да има спокойствие, да знаят, че има държава, която подкрепя хората в тези трудни моменти”, посочи Нинова.

Лидерът на ДПС и кандидат за президент Мустафа Карадайъ отново поиска да бъде инструктиран как се гласува с машина и обясни, че по този начин е искал да покаже на всички български избиратели, че не е трудно да се гласува на машина.
“Българските граждани заслужават европейски стандарт на живот, отговорни политици, знаещи и можещи политици, държавници“, каза той.
“На тези избори видяхме, че този служебен кабинет се провали в организирането на изборите, създаде съмнения и счупи доверието в честността на изборите. Затова бих се обърнал към всички граждани да излязат да гласуват отговорно за знаещи и можещи политици, и за такива с държавническо мислене и поведение. И да изискват от държавните органи да се гарантира честността на изборите“. 
Задължително контролните разписки трябва да се броят, заяви Карадайъ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *