Радев: А вие откъде знаете коя партия няма да създаде правителство, аз така съм преценил

Скандалът Nexo избухна, след като взех своето решение, обяви държавният глава

Президентът Румен Радев защити позицията си да даде третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на БСП. Той говори пред журналисти преди участието си в енергиен форум в София.

След репортерски въпроси по повод коментарите, че е дал мандата на партията, която няма да създаде правителство, Радев реагира: „А вие откъде знаете коя партия ще създаде и коя няма да създаде правителство… Всеки има право на своите думи, разбира се. Седем партии – всяка има своята позиция. Аз така съм преценил и разчитам, че БСП наистина ще направи максимално възможното.“

Президентът отхвърли твърденията, че скандалът около Nexo му е повлиял да не даде мандата на „Демократична България“.

„Не съм се ръководил от този скандал при своя избор. Мога да кажа, че той избухна, след като аз съм взел своето решение. Но наистина този казус има потенциала да повлияе върху ефективната работа на едно бъдещо правителство с мандат на ДБ – това го виждаме всички“, заяви още държавният глава.

Той повтори тезата си, че е търсил партията, която има най-голям шанс да състави правителство.

„Виждате, че БСП не побърза да поставя червени линии, съхрани диалога, в много случаи тя показа, че е готова на компромис, готова е на решения, които да са общи за всички партии, или поне за болшинството партии в парламента. Показа, че може да работи и да влиза в коалиции и да управлява със свои идеологически опоненти. Това съвсем не е малко. Знаете и че БСП беше основният фактор за решаване на парламентарната криза с избор на председател на Народното събрание“, каза Румен Радев. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *