Пътните фирми спират протестите, искат диалог със служебното правителство

Пътните фирми ще спрат протестите си в търсене на диалог с бъдещото служебно правителство. Това заяви пред бТВ председателят на браншовата камара „Пътища“ Стефан Чайков.

Строителите излязоха на протест преди три дни. Дружествата настояват държавата да им плати дължимите около 720 млн. лв. за извършени от тях дейности. Въпреки заявената воля протестите да спрат, насроченият за петък не се отлага. Очаква се да бъдат блокирани 18 възлови кръстовища в страната. Те ще бъдат затворени за един час от 10 ч. Протест отново ще има пред парламента и на Околовръстното на София.

От вторник, когато се очаква президентът да назначи служебен кабинет, ще потърсим контакт с новия регионален министър и ще се опитаме в диалогов режим да решим всички проблемите на сектора„, каза Чайков пред БГНЕС.

По думите протестът е срещу държавната политика в пътния сектор. Според него основни виновници за напрежението са премиерът в оставка Кирил Петков, финансовият министър Асен Василев, заместникът му Андрей Цеков и председателят на транспортната комисия в парламента Настимир Ананиев.

Освен за разплащане на задълженията фирмите настояват и за индексация на цените, както и за решаване на проблема с инхаус поръчките.

Към момента държавата демонстрира готовност да се разплати само с част от фирмите. Според Ананиев пари ще получат само изрядните фирми. Свършената от останалите работа ще се проверява.

По отношение на индексацията на цените бяха приети законови поправки, но само на първо четене. Вероятно текстовете ще бъдат приети и на второ четене в последното заседание на парламента. Те вече бяха предложени за гласуване в зала. Преди това депутатите скоростно приеха на две четения промени в други закони.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *