Първи резултати след изборите за президент на САЩ

Съединените щати избират 46-ия си президент между настоящия – републиканецът Доналд Тръмп и съперника му от Демократическата партия Джо Байдън.

Американският президент, който се бори за втори мандат, и съперникът му за Белия дом печелят очаквано щатите, традиционно подкрепящи техните партии.

По предварителни данни Байдън печели в Калифорния, Орегон и Вашингтон, които са бастиони на демократите. Активът му до момента е 238 електори (при необходими поне 270) с победа в Хаваи, а на президента Тръмп – 213 електори, след като спечели Айдахо, Айова, Охайо, Флорида, Тексас.

По данни от 10 часа (българско време) Байдън печели и щата Мейн.

Американците гласуваха и за местни политики, както и за законодатели.

В момента демократите държат Камарата на представителите и се очаква те да я запазят.

Републиканците контролират Сената с минимално мнозинство от 3 гласа, което може да бъде изгубено, според някои прогнози. 35 сенатори се съревновават за преизбиране, като на някои места републиканците са уязвими.

Рано сутринта Тръмп прогнозира в Туитър, че ще спечели втори 4-годишен мандат и обвини демократите в опит „да откраднат“ изборите от него, но без да предоставя доказателства за твърденията си.

„Няма да им позволим да направят това“, закани се той и допълни, че очаква „голяма победа“ за себе си.

Малко преди това съперникът му Байдън обяви, че е оптимист за перспективите си да спечели вота.

По-късно в Белия дом Тръмп обяви, че „печели навсякъде“, като благодари на семейството си и на милионите си поддръжници.

„Не печелим, а спечелихме с много“, заяви той.

„Това е голяма измама за нашата нация. Ние искаме законът да бъде използван по подобаващ начин. Така че ще се обърнем към Върховния съд“, изтъкна държавния глава.

Оптимизмът на Тръмп и обявяването на победа идват преди да е приключило преброяването на милиони гласове.

Тръмп вероятно е спечелил Флорида, което прави пътя на Байдън към Белия дом труден, но не и невъзможен.

Резултатите от ключовите щати, необходими за победа – Пенсилвания, Уисконсин, Мичиган, обаче не са ясни.

Наличието на над 100 млн. гласували предварително и недоверието в предварителното гласуване по пощата от лагера на Тръмп карат избирателните секции да са изрядни и това създава условия за по-дълго чакане.

Мнозинството американци заявяват, че ще приемат резултата от вота, дори да не печели техният фаворит, но чакането може да изостри нервите до краен предел.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *