Първан Симеонов: Протестът бетонира Борисов

Премиерът прави грешки, но протестът сякаш го бетонира на власт. Това коментира тази сутрин в ефира на БиТиВи политологът Първан Симеонов.

Протестът бетонира Бойко Борисов. Това е парадоксално, но той така е притиснат в ъгъла, че няма как да стигне до вратата, смята Симеонов. По думите му ситуацията в момента е такава ,че колкото повече се радикаризира протестът, толкова повече Борисос се прави, че нищо няма и че не забелязва хората по площадите.

Борисов недоумява откъде му дойде това. Той смяташе, че 2020 г. ще му бъде за тур за овации, още повече че имаше висок ситуационен рейтинг от кризата с коронавируса, припомни анализаторът.

Според него на 6 септември сме чули три послания. Първото е на президента – за обединение срещу „шайката“, второто е на Борисов – за обединение въобще:„дайте да не разединяваме нацията“, Каракачанов пък каза „обединението е да седнете вие двамата и да се разберете“.

„И трите неща са верни. Това, което най много ме притеснява е, че се оформят две неголеми агитки и те слушат само себе си и вярват само на себе си, а през това време непредубедената публика ще започне да извръща поглед“, каза още Първан Симеонов.Обществото симпатизира на протеста, но това може да се промени, предупреди още той.

Той направи паралел с протеста през 2013 г., когато множеството арт акции са го довели до това да изгуби своята острота. Сега организаторите са избегнали това чрез радикализацията му на 2 септември, но това от друга страна е отблъснало част от непредубедените и сега е може би добре организаторите на недоволството да се върнат точно към такива пърформанси като през 2013 г.

Борисов чака протестът да се изтощи, партизира и омаломощи, а това е напълно възможно. Радев също е в силна позиция и може да „налива гориво“ в гражданското недоволство, заяви политологът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *