Пълен провал в историческата комисия между София и Скопие

София и Скопие днес съобщиха за пълен провал в работата на съвместната експертна комисия по историческите и образователни въпроси.

Трябва да констатирам със съжаление, че 11-ата поред среща е нулева. Няма направена дори една миниатюрна стъпчица напред в нашата работа, заяви съпредседателят на комисията от българска страна проф. Ангел Димитров след заседанието в четвъртък и петък.

Всъщност ние сме много далеч от завършване на работата по учебниците, по които се обучават за Средновековието децата в Северна Македония. Днес точката, свързана с цар Самуил, отново беше изцяло безрезултатна и показа отстъпление от вече подготвен съвместен текст до двете правителства за съвместно честване на една такава забележителна историческа личност, каквато е цар Самуил, съобщи проф. Димитров.

Завършваме една година, единайсета среща, а се оказва, че се движим толкова бавно, с такова костенурско темпо. Много ми се иска догодина, ако работим пълноценно, да направим това, което се очаква от нас – заради подписания договор за приятелство и добросъседство, отбеляза още Ангел Димитров.

Проф. Драги Георгиев, съпредседател от македонска страна на съвместната комисия, също призна, че в четвъртък и петък не са постигнати никакви резултати – българската страна отхвърляла идеята за „мултиперспективност“ в учебниците по отношение на цар Самуил.

След деветата среща на комисията, та чак до днес, остава и проблемът с прилагателното „македонски“ в протоколите, които трябва да се подписват при съвместната работа.

Драги Георгиев твърди, че българската страна настоява да се ограничи употребата на термина „македонски“ във въпросните документи, а това е неприемливо за македонската страна.

В момента имаме две срещи без протоколи. Блокирането на подписването на протоколите донякъде поставя под съмнение нашата работа, каза Ангел Димитров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *