Путин ще да пусне зърното от Одеса, ако паднат санкциите

Руският президент Владимир Путин казал на лидерите на Франция и Германия в телефонен разговор в събота, че Русия е готова да обсъди начини за възобновяване на износа на зърно от черноморските пристанища, ако Западът премахне санкциите.

“От своя страна Русия е готова да помогне за намирането на варианти за безпрепятствен износ на зърно, включително износ на украинско зърно от черноморски пристанища”, се казва в съобщение на Кремъл, публикувано след разговора.

Разговорът е бил по инициатива на европейските лидери. Те са настояли Путин да премахне военната блокада на пристанището в Одеса, за да позволи корабите със зърно да отплават от него, става ясно от комюнике на Елисейския дворец.

Путин информирал френския президент и германския канцлер, че Русия е готова да увеличи износа си на торове и селскостопански продукти, ако санкциите срещу нея бъдат премахнати.

Според руския президент причините за затрудненията с доставките на храни са резултат от “погрешната икономическа и финансова политика на западните държави и от въведените от тях санкции”, се казва в съобщението на Кремъл.

Путин е информирал европейските лидериза хода на войната, както и че Русия е започнала да възстановява части на разрушения от армията ѝ Мариупол и други градове в Донбас, които се контролират от руските сили.

Френският президент и германският канцлер са настояли за освобождаването на украинските войници,които се предадоха в Мариупол.

“Президентът на Френската република и германският канцлер настояха за освобождаването на близо 2500-те защитници на “Азовстал”, взети за военнопленници от руските сили”, съобщава Елисейският дворец, цитиран от “Дневник“.

Според говорителя на германското правителство Путин е уверил двамата лидери, че отношението към пленените украински войници ще е в съответствие с международното право и че те ще получават безпрепятствен достъп до Международния червен кръст.

В отговор на настойчив призив от Макрон и Шолц да седне на масата за преговори с украинския президент Володимир Зеленски, Путин изразил принципна готовност за подновяване на мирните преговори с Киев, но подчертал, че замразяването им е по вина на Украйна.

Разговорът е продължил 80 минути и е бил иницииран от Макрон и Шолц.Путиним е казал, че продължаващите доставки на оръжие за Украйна “създават рискове за дестабилизация на положението и изострането на хуманитарната криза”.

Разговорът идва два дни преди насрочената за понеделник и вторник извънредна среща на върха на ЕС, на която основна тема ще е Украйна, включително помощта за Киев и световната продоволствена сигурност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *