Путин скочи на Байдън и НАТО. В какво ги обвини?

Приключи срещата между руския президент Владимир Путин и премиерът на Унгария Виктор Орбан. Разговорите са продължили около пет часа, съобщиха от пресслужбата на Кремъл.

Унгария е важен партньор на Русия в Европа, заяви Путин след края на срещата с Орбан. „Въпреки сложната ситуация заради пандемията от коронавирус, стокообменът за 11-те месеца на миналата година се увеличи с 30% и достигна 5,5 млрд. долара“, каза руският държавен глава.

„Ясно е, че САЩ и техните съюзници от НАТО пренебрегнаха основните искания на Русия в областта на сигурността, каза Путин“. Руският президент оцени разговорите с Виктор Орбан като положителни и двамата са успели да обсъдят „всички въпроси, които искахме“.

Той уточни, че по време на разговорите е обсъден подробно целият кръг от въпросите на двустранното сътрудничество, обобщени са резултатите от изпълнението на предишни договорености и са очертани нови мащабни планове за съвместна работа в бъдеще. „Разгледахме и редица актуални международни и регионални проблеми“, подчерта Путин.

Орбан определи посещението си в Москва като „мирна мисия“ и заяви, че нито един от лидерите в Европейския съюз не иска война.

„В наш интерес е да няма студена война“, подчерта премиерът и заяви, че приветства диалога между Русия и западните партньори.

Според него разногласията между Русия и НАТО са преодолими, затова е възможно да бъдат сключени споразумения, които да гарантират мира и сигурността.

Двамата събеседници са коментирали и въпроса с газовите доставки от Русия. Владимир Путин заяви, че за страната му няма да бъде проблем да доставя на Унгария 1 млрд. куб. метра газ повече, като този въпрос ще бъде съгласуван в началото на април.

Различията между Русия и НАТО са значителни, но може да бъдат преодолени, каза Орбан след срещата си с Путин. Доставката на руски газ за Унгария са важни от гледна точка намаляването на разходите за комунално-битови услуги на населението, заяви още Орбан.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *