Путин се страхува от война срещу Украйна

Президентът не знае как ще реагира руското общество на тази война

 

Руският президент Владимир Путин се страхува от война срещу Русия. Той не е убеден, че руското общество ще подкрепи такава война – и съм сигурен, че руският народ няма да я подкрепи. Това заяви руският олигарх в изгнание Михаил Ходорковски пред Sky News.

Ходорковски е предприемач, бивш шеф на нефтения концерн „ЮКОС“, навремето бе най-богатият човек в Русия. След излежаването на десетгодишна присъда критикът на Кремъл живее в чужбина. През 2021 г. редица свързани с него организации в Русия бяха класифицирани като нежелани. Ходорковски заяви, че „кликата на Путин използва пари, за да окаже нелегален натиск върху британската политическа система”.

Това се случва пряко, непряко, чрез юридически фирми, чрез лобистки бизнеси, чрез пряко влияние върху политици и така нататък. „Активите на неговите приятели, държани на вражеска земя – а той смята Обединеното кралство за свой враг – са знак за предателство, освен ако не се използват за влияние върху британската политика”, посочи олигархът. Напрежението между Москва и западните страни достигна най-високото си ниво от години, след като Русия струпа свои войски близо до Украйна.

По отношение на възможна война, Ходорковски каза: „Путин е способен на всякакви действия, включително и на лошо преценени. В момента опозицията в Русия е сведена до минимум – чрез арести, натиск върху семействата им и т.н. Но това също така означава, че настроенията на опозицията са потънали в земята. Путин всъщност не знае каква ще бъде реакцията на обществото на това или онова действие. Той не е убеден, че руското общество ще подкрепи такава война. Тридесет милиона руски семейства са или в смесени бракове, или имат роднини в Украйна, или имат украински корени. Това е сериозно предизвикателство за Путин – това е нещо, с което той се страхува да се справи. От друга страна той също е наясно, че е вдигнал залога толкова високо, че просто да каже „нека просто се дръпнем“ би означавало да покаже слабостта му. И това би било огромен риск за него”.

1 коментар

  1. Абсолютно невъзможно е руският олигарх в изгнание Михаил Ходорковски да не знае какво мисли, чувства и възнамерява Владимир Путин. Щом Ходорковски го твърди пред Sky News просто няма начин да не истина. В най-лошия случай е highly likely.

    Нострадамус газ да пи..е пред Мишо Ходорковски, нищо че не можа собствената си съдба да предвиди.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *