„Путин е крадец“: В Русия демонстрират в защита на Навални

На протеста в Москва е задържана Юлия Навалная, арестуваните са над 800 в 25 града

Започва ключовата част от днешните демонстрации в Русия в подкрепа на задържания опозиционер Алексей Навални . Най-масови са в Москва и Санкт Петербург. Властта ограничи достъпа до двата площада, на които се събират недоволните – Пушкинския и Сенатския. Метрото не спира на съответните станции. От мощни високоговорители се чува „Уважаеми граждани, митингът не е разрешен“. Протестиращите скандират „Путин е крадец!“ , „Свобода“, „Мафия“, „Нма да забравим, няма да простим!“

Още преди началото в двата най-големи руски града има десетки арестувани, а общо в цяла Русия, където първите демонстрации започнаха в Далечния Изток, към 14 часа българско време са арестувани над 800 души за участие в неразрешен протест. „Дождь“ съобщи, че е задържана и съпругата на Навални – Юлия.

Около 3 хил. души се събраха във Владивосток, съобщи “МБХ медиа” по данни на местния адвокат Полина Сиделникова.

В Хабаровск протестират около 1000 човека. Първите арестувани демонстранти са именно от този град, съобщава DVhab.ru.  Задържан е местният активист Владимир Гретченко, който е закаран в полицията. Арестуван е и координаторът на щаба на Навални Алексей Воронин. Задържани са и журналистите от RusNews Сергей Плотников и Данил Куликов, а също така председателят на местния клон на Либертарианската партия в Хабаровск Артьом Мозгов.

Двама сътрудници на щаба на Навални са задържани и в Иркустк.

Няколко хиляди души се събраха на централния площад в града.

Митинги започнаха навсякъде в Сибир. В Чита протестират около 50 души, в Новосибирск има заграждения на пл. “Ленин”. При -50 градуса започна демонстрация и в Якутск.

 Протести срещу ареста на Алексей Навални са планирани в няколко европейски столици днес следобед и в САЩ. В София демонстрират привърженици на Да, България и БОЕЦ. В Бургас също има митинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *