Пускането на Борисов е провал на прокуратурата

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев коментира, че освобождаването от ареста на бившия премиер Бойко Борисов, на бившия финансов министър Владислав Горанов и на пиара Севдалина Арнаудова, е провал на прокуратурата.

Според него от МВР са посочили, че има достатъчно доказателства за нанесена щета на бюджета от порядъка на 550 млн. лева и че има изнудване. Това е подкрепено с доклад на Държавната финансова инспекция. И самата прокуратура е посочила, че тя е получила доклада миналото лято, но е тръгнала да събира парите, а не да гони престъпниците, позволили кражбата да се случи.

„И видяхме, че сега, когато МВР отиде с подписани собственоръчно от Божков показания, от прокуратурата твърдят, че няма нищо от Божков. Прокуратурата казва: Нямало искания за обвинения, а от МВР показаха тези искания. Твърдят и че МВР нямало право да разследва – а преди две седмици в парламента Иван Гешев посочи, че и прокуратурата нямало право да разследва. Тогава кой има право да го прави!“ – удиви се Асен Василев в интервю за Българското национално радио.

Тук виждаме отказ на прокуратурата да образува досъдебно производство и да започне събирането на доказателства, продължи финансовият министър. Той призна, че попитал министър Бойко Рашков не трябва ли да имат събрани доказателства, преди да арестуват, на което му било обяснено какъв е принципът на работа: МВР образуват преписка.

В нея те събират сведения, които от гледна точка на НПК не се смятат за доказателства. След това от МВР отиват със сведенията в прокуратурата, тя образува досъдебно производство и тогава наново се разпитват същите свидетели, които си препотвърждават информацията, която са дали като сведения. От МВР са отишли в прокуратурата с папка, на която е пишело “сведения”, добави още Асен Василев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *