Пунта маренето е вредно за вашето здраве

НЗОК се дърпаше от това личните лекари да предписват безплатни ПиСиАр тестове защото съзнават, че лабораториите нямат капацитет.

Както много пъти съм казвал този капацитет се определя от количеството на лабораторните лекари, особено инфекционисти, които трябва да верифицират всеки тест, от капацитета на машините – у нас няма високопроизводителни машини.

Има много ръчна работа, а тя рязко увеличава риска от грешки.
Правят се отчаяни опити за тарикатлъци чрез пуловете, но това е лоша практика извън профилактичните тестове, когато става въпрос за хора с реален риск.

За това толкова се дърпаха от това личните лекари да имат право за назначават ПиСиАр, защото ще натоварят лаборатории и ще лъсне поредната лъжа за големия капацитет.
Пунта маренето е вредно за вашето здраве.

Без контекст новините за заразените се превръщат лесно в манипулация. Питам за процентите, които изглеждат страшни – 42 процента от всички тестирани.

Вън от съмнение е че има обективни показатели за „вълна“, но е спорно доколкото резултатите от тестовете примерно на 10 хиляди души могат да бъдат представителни за цялото население, не толкова като процент на възможно безсимптомно заразени, а за тези с тежките форми или за това което наричам психологически отпечатък върху масовото съзнание..

За това беше нужно да се правят не 10 хиляди теста, а както в Израел 60 хиляди, за да може да се получи по представителна картина извън – това е важно – групата тестирани в която решително доминират тези със симптоми, и все по-малка тежест има тези,които са направили тест без симптоми. От което логично следват и по-високите проценти на заразени при тестираните.

Ако трябва да бъде прецизни – единственото валидно число за епидемиологичната картина са хоспитализирани, в интензивното, починали и т.н. Макар че цифрите и там са условни и там, защото първо тестовете са противоречиви като указания – има хора с отрицателен тест, но явни симптоми. И обратното. И не се правят масови аутопсии за да се установят точно причините за настъпването на смърт – повечето служебно минават за Ковид.

Остава безспорен и разкрития нисък капацитет на система да се справи с рязък скок на имащите нужда от помощ и фейкът с леглата като признак за капацитет. И тук пак опираме до реакцията на властите – като качество и навременност. Навременните мерки на ранен етап можеха да предотвратят сегашната ситуация на легла без лекари и сестри.

Най-важният елемент на тази битка, там където властите тотално се провалиха – масово тестиране, проследяване, изолирани и контрол не беше направено, а беше напълно възможно.

Сега, след дъжд качулка, получавате обаждане от полицията, значи можело, можело и чрез телефон и мобилните оператори да проследявате, можете да налагате глоби, можете да подкрепяте карантинираните за да не се принуждават да работят за да се изхранват. И за това не народът е виновен, а властимащите. Можеха и джипитата да въоръжат с ПиСиАр и дистанционни рецепти. Можеха, но не го направиха.
Като не го направиха за малкото хора, сега блокират всички.

И ни занимават постоянно с някакви лакардии за другите виновни – за протестиращите, за горящите маски като протест срещу задължителното им носене на открито, за конспиративните теории за произхода, което е занятие за малцина и никога не са били защитавани от критиците на властта.

Аз гледам растящия брой на починалите, което е единственото мерило за справянето на властта с кризата. И се питам колко от тази увеличена смъртност се дължи на обективните медицински причини и колко на организационни – забавени реакции на здравната система – именно в първите 3 дни на заболяването, на отказана хоспитализация, на неправилно лечение – злоупотребата с антибиотици, които убиват при вирусна инфекция.

Тоест въпросът от какво умират все повече хора – от вирус или от Системата?

Илиан Василев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *