Пулмолог: Антибиотикът не бива да е първият избор при COVID-19

Пациентите, заразени с коронавирус, не бива да се самодиагностицират и самолекуват, категорична бе д-р София Ангелова

Пациентите, заболели от COVID-19, трябва на първо място да бъдат спокойни. Колкото по-голямо е напрежението, толкова повече са симптомите. Нека да не се самодиагностицират и да не се самолекуват. А антибиотикът не трябва да бъде първият избор още в първия ден. Всеки такъв си има своите странични ефекти, те потискат имунната система, влияят на микробиома. Това каза пулмологът д-р София Ангелова в ефира на NOVA.

„Човек трябва да се предпази от тромбообразуване още в първия ден, а не да му се дава антибиотик, защото в механизма на заболяването няма бактериална флора“, обясни експертът, цитиран от vesti.bg.

Тя посочи, че уредът за измерване на сатурацията трябва да се използва много внимателно. Ако пръстът е студен, кислородът е малко и сатурацията пада. Батерията му трябва също да се сменя често.

По думите на д-р Ангелова 80% от хората преживяват леко инфекцията. 15% имат нужда от кислород и те попадат в болници за кислородолечение, но който може да си позволи кислородоконцентратор вкъщи, е по-добре да го направи.

5% попадат в интензивни отделения.

„Всичко е въпрос на реакция на имунната система, затова хапче срещу коронавирус все още няма. Но в България имаме много възможности. В първия момент да реагираме с хапчето, което съдържа андрографолит. То не позволява на вируса да влезе в клетката и да се разпространява“, каза още пулмологът.

Във връзка с новината, че изследователи от Лайпциг са успели да блокират вируса със смучещи бонбони за гърло, Ангелова напомни, че и в България има такива, те са немски и се явяват като дезинфектанти в гърлото. Както и за хапчето на българския екип на проф. Свинаров, което също се смуче и в него са събрани онези витамини и антиоксиданти, които предпазват тялото от заразяване.

„Всяко хапче обаче трябва да се използва, когато има потребност от него, не трябва да се прекалява. Нашата практика показва пациенти с отрицателни антигенни тестове, но клиниката им е типична за Covid. Трябва да се реагира, когато има симптоми“, категорична бе д-р Ангелова.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *