Протестиращите засилват натиска в София, Пловдив и Варна

В Стара Загора се заканиха да издигнат грамада от камъни пред областната управа

С блокади на ключови кръстовища в трите най-големи български града – София, Пловдив и Варна, продължават масовите протести срещу правителството и прокуратурата. И в днешния 36-и пореден ден на засилващи се демонстрации исканията остават същите – незабавна оставка на министър-председателя Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

В столицата блокирани са кръстовищата на Орлов мост, пред Софийския университет и в участъка между президентството и Министерския съвет. Движението по бул. „Дондуков“ и бул. „Цар Освободител“ е спряно. Пропускат се единствено линейки и полицейски коли. Много от линиите на градския транспорт се движат с променени маршрути.

Към 18:30 ч. обстановката беше спокойна. От палатковия лагер на Орлов мост обещаха концерт на класическа музика. Не се забелязваше засилено полицейско присъствие в района, предава БНР.

На площад „Независимост“ към 19:00 ч. вече има десетки хора със знамена, готови да изразят недоволството си. И днес са приготвени кори с яйца, с които да бъде обстрелвана сградата на правителството. Най-коментираната тема в този лагер е липсата на кворум в парламента, което според присъстващите е доказателство за страх сред управляващите.

Още сутринта протестиращи се събраха около сградата на Народното събрание, където днес трябваше да се проведе извънредно заседание. То обаче беше саботирано от управляващата партия ГЕРБ, чиито депутати демонстративно не влязоха в пленарната зала и провалиха заседанието заради липса на кворум.

Пред сградата възникна напрежение между демонстранти и полиция, след като протестиращите посрещнаха малкото появили се на работа депутати с хвърляне на яйца и домати и с викове „Оставка!“. Недоволните от управлението направиха жива верига пред централния вход на парламента, преди към 11:00 ч. да се разотидат.

Заради поредния антиправителствен протест в Пловдив тази вечер ще бъде спряно движението по централни булеварди и кръстовища. С променени маршрути ще се движат 19 линии на градския транспорт там, съобщи БНР.

Хората се събират на площад „Съединение“, като организаторите са заявили затваряне на четири централни булеварда в Града по тепетата. Протестиращите се заканват, че отново ще има палатков лагер на кръстовището на „Чифте баня“, предава bTV.

Във Варна остава блокирано кръстовището пред общината. В Стара Загора протестиращите се заканиха тази вечер да издигнат грамада от камъни пред областната управа. Хората отново са на площада, като този път мотото е „Край на диктатурата и гешевтурата“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *