Пропукване и смрад

От няколко дни държавата се тресе от разкритията, които изскочиха на бял свят в комисията по ревизията. Откровенията на двама „типични родни предприемачи“ треснаха системата на държавно управление на ГЕРБ и дори големите телевизии, които все още я обслужват, не могат да спрат разнеслата се воня. Седят един до друг в залата доскорошни ортаци в общ бизнес, а сега са на нож и готови да се съдят.

Няма значение дали се казват Илчовски или Ангелов (собственик на „Градус“), защото тръгне ли лавината от подобни оплаквания, началото на края на мутренската власт ще стане реалност. Първият нахъсан най-сетне набра смелост, изчакал „малко да паднете от власт, за да започна да говоря“. Обръщението бе отправено директно към хората от ГЕРБ, които нахлуха като хуни в залата в отчаян опит да заглушат приказките му.

Вторият се опита да се вмести в клишето за „честния бизнес“, на който помагала „държавата“, разбирай – лично Борисов, но вместо да изпише вежди, буквално му извади очите.

„Всички бизнесмени, които са читави, се питат кого ще ударят. Аз съм хитрец. Видях, че работата не върви добре. Заврях се до тия между Бойко. На един му взеха вецовете, на друг – завода за коли, хотели“…

„Спретват ти наказателно. По Закона за банките кредитите ти стават изискуеми“, реди Илчовски. Защото… така функционира държавата. Така работи българският бизнес. Ако не си сред отбраните, които си ходят на рождени и именни дни по резиденции и играят карти с премиера, спукана ти е работата. Раздаването на кюлчета и обслужващи го мутреси са допълнителен бонус.

Да приемем за чиста монета обвиненията на ГЕРБ, че милионерът Илчовски бил „платен“ и привикан нарочно, за да атакува Борисов. „Защитата“ на премиера в лицето на Ангелов обаче създава още по-големи проблеми. От него разбрахме, че Борисов е лобирал за продажба на продуктите на фирмата му в чужбина и гарантирал за ветеринарната им сертификация. Само това може да предизвика международен скандал, но и „защитникът“, и шпицкомандите на ГЕРБ не виждат проблем. Матросовецът Тома Биков заяви по БНР: „Нe знaя Бoриcoв дaли e cъдeйcтвaл прeд чуждa държaвa – пo принцип e дoбрe бългaрcкaтa държaвa дa пoмaгa нa бългaрcкия бизнec, къдeтo и дa ce нaмирa пo cвeтa“. Демек – нормално.

Нека го светнем, че нито ветеринарните власти, нито който и да е друг регулатор е подчинен на Борисов. Той обаче е над закона, над държавата. Той е начело на системата, която трябва да бъде демонтирана.

А това няма как да стане с „нашите прокурори“. Видя се, че Гешев и хората му или не предприемат нищо, или действат избирателно. За всички осветлени схеми тепърва ще трябва да се правят маса разследвания. И „Градус“, и Илчовски са продукт на същата тая система. Докато ГEРБ вeчe са се превърнали в oзлoбeн caбoтьoр! Aкo дocтaтъчнa критичнa мaca oт хoрa дeмoнcтрирa вoля дълбoкaтa държaвa дa изчeзнe, тя щe ce cгрoмoляca oщe нa 11 юли.

Валентин Георгиев, Дума

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *