„Промяната“ прибра 870 000 лв. от дарения

ГЕРБ и ДПС не търсят парична подкрепа нито от гражданите, нито от кандидат-депутатите си
„Продължаваме промяната“ остава любима за партийните дарители и на тези избори. За вота през ноември м.г. формацията на Кирил Петков и Асен Василев събра около милион по време на предизборната кампания. Сега, броени дни преди изборите на 2 октомври, сумата е по-малка – около 870 хиляди, но все пак обхваща близо 70% от общата сума на даренията за всички участници във вота.

Към 29 септември общият размер на паричните дарения за тези избори възлиза на 1 320 553.06 лв. Това показват данните на Сметната палата, на която партиите и коалициите са длъжни да се отчитат за събраните средства. Няколко дни преди вота през ноември м.г. сумата беше почти същата – 1.25 милиона.

Ясно се вижда, че лъвският пай от парите и сега се пада на „Промяната“. Формацията разполага с няколко големи спонсора, които я подкрепят редовно на избори – предприемачите Светозар Георгиев, Тенко Николов и Иво Ценов. За тази кампания те са отпуснали по 100 хиляди всеки. ПП е получила и около 160 хиляди лева от свои кандидат-депутати. Най-много са вложили в кампанията бившите парламентаристи Атанас Михнев и Владимир Табутов (по 50 хиляди), и Венко Сабрутев (30 хиляди), които и сега се надяват да влязат в Народното събрание.

Сред харесваните от дарителите формации е „Има такъв народ“. В края на кампанията партията на Слави Трифонов отчита около 256 хиляди лева от граждани. Към тази сума кандидатите й за изборите са добавили още около 102 хиляди собствени средства. Една четвърт от тях идват от Пламен Данаилов – ексдепутат, който Трифонов беше номинирал за финансов министър през юли м.г.

Третото място се пада на „Български възход“ на бившия служебен премиер Стефан Янев. Формацията е събрала около 70 хиляди от граждани. Отделно с още около 65 хиляди са се отчели и кандидат-депутати.

БСП, хвалеща се с преданите си симпатизанти, е получила от тях само около 14 хиляди лева. Затова вероятно се превръща в традиция за партията да получава повече пари за кампанията си от кандидатите, които този път са дали около 55 хиляди. Най-много (16 225 лв.) е дарил Георги Свиленски – един от най-близките до соцлидера Корнелия Нинова партийци, когото тя избра да я замести като председател на червената парламентарна група.

Накрая сред големите формации се нареждат ДБ и „Възраждане“. От граждани десницата е получила само около 13 хиляди, а от претендентите за парламента в своите листи двойно повече – около 27 хиляди. Националистите могат да се похвалят с 30 хиляди от дарители.

Отново празни остават графите с дарения при ГЕРБ-СДС и ДПС. Както другите изредени формации (без „Български възход“), те разчитат на държавната субсидия, която получават заради предишните си участия в парламента. Партиите на Бойко Борисов и Ахмед Доган обаче изпъкват сред останалите в тази група с това, че системно не полагат абсолютно никакви усилия да събират дарения от поддръжниците си. Не изискват финансова подкрепа и от кандидатите си – поне не официално.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *