Прокурор Зартова получила оферта за 5000 лв. месечно хонорар от “семейството”

В дома си Петьо Петров имал “частно деловодство” и редактирал прокурорски постановления, разказа Зартова пред “Свободна Европа”.

През 2018 г., докато е била и.д. ръководител на Софийската районна прокуратура (СРП) Невена Зартова е получила оферта да стане част от “семейството” в прокуратурата на бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров – Еврото. Предложен й бил месечен “хонорар” от 5000 лева – двойно на заплатата й по това време, но отказала и не предприела нищо като прокурор. Не разбирала и защо колегите й мълчат.

Тя съобщи това в интервю на Генка Шикерова в “Свободна Европа” (интервюто можете да чуете в края на текста). Това е поредното разкритие, което прокурор Зартова прави, откакто името й беше посочено в постановление на Софийската градска прокуратура (СГП) като човека, който е образувал дело срещу Еврото по поръка на бившия главен прокурор Иван Гешев миналата година, когато вече е било ясно, че се върви към смяната му. Тя твърди, че не било вярно – самосезирал се бил неин колега, след като видял в медиите снимката на заместника на Гешев Борислав Сарафов с Петьо Еврото в “Осемте джуджета”.

Зартова беше изслушана миналия четвъртък в парламентарната комисия, сформирана по казуса с мрежите за влияние в съдебната система, осветени след убийството на Мартин Божанов – Нотариуса. Пред депутатите тя разкри, че в системата има “семейство”, от което са част висши прокурори.

На следващия ден Зартова продължи с разкритията си в подкаста на Инициативата “Правосъдие за всеки”. В него разкри, че прокурорите в “семейството” са получавали месечно огромни суми, за да вършат услуги на престъпния кръг на Еврото.

В това интервю Зартова разказа още, че влезеш ли веднъж в мафиотския кръг, няма как да се откажеш – магистратите били държани в зависимост с компромати.

Пред Генка Шикерова бившата ръководителка на СРП разкри, че е получила поканата да бъде “на заплата” в “Осемте джуджета” от колега, чието име не каза. Разказа и че намерените прокурорски постановления в апартаментите на Петьо Петров означават, че той е имал “частно деловодство” и предположи, че вероятно тези документи са му носени за одобрение, преди прокурорите да ги подпишат. Открити са още флашки, харддискове, видео- и аудиокасети с неизвестно съдържание,

В интервюто тя каза още, че “чадърът” над мафиотския кръг стига до главния прокурор. Според нея има и замесени политици със сигурност, но не знаела кои са и как са намесени.
“Напълно е възможно да е имало компромати и спрямо самия Гешев, тъй като аз знам, че Петьо Петров работи точно по този начин. Така че е възможно през 2022 г. това да е било пречката да не се случи разследването”, каза още Зартова.

“Това не е ли страшно? Името на едната група да се свързва с бившия главен прокурор, а името на другата група да се свързва с настоящия и.ф. За мен това е страшно и за мен това говори за една тотално, ама тотално неработеща съдебна система.”

По повод новината, че специалният прокурор Даниела Талева проверява връзка на и.д. главния прокурор Сарафов с “Осемте джуджета” Зартова каза:

“Няма как прокуратурата да се саморазследва. Или поне аз не намирам, че такова само разследване би било обективно. Да, залагаме всички карти на г жа Талева също ми се струва малко… рисково, да го нарека. Не че поставям, разбира се под съмнение нейния авторитет и действия. Но това е един човек. Не съм сигурна, че тя може да се пребори с всичко, което се случва.”

“Получило се е, че прокурор от СГП обработва доказателства, касаещи както прекия му административен ръководител, така и горестоящите му такива, в това число сам и.ф. главния. Същият този прокурор от СГП продължава разследване на СРП и разполага с пълния обем от доказателствата по него, което сам той не просто счита за незаконно започнато и водено до времето, по което го изземва, ами дори обвинява друг прокурор от провелата го прокуратура за действия в хода на това разследване и оневинява няколко други. Какво всъщност е имало на тези информационни носители, иззети от имотите на Еврото в България и Гърция? Едва ли някога ще научим”, коментира във връзка с разкритията в профила си във фейсбук адвокат Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *