Прокурорската колегия атакува Христо Иванов, ще се жалва от него в Европа

Гневът на главния прокурор Иван Гешев от протестите се стовари върху лидера на „Демократична България“ Христо Иванов.

Покурорската колегия към ВСС имаше даседание днес и излезе с остра позиция, в която се изразява „тревога от продължаващите злонамерени атаки срещу Прокуратурата на Република България, опитите за грубо посегателство върху независимостта и доброто име на българските магистрати, нарушаването на върховенството на закона, принципа за разделението на властите и опитите за политически натиск“.

Според „Правен свят“ поводите за декларацията на кадровиците са два. Първият се отнася до текста на българския журналист Борис Митов – „Първо, не е ябълка и второ, не е гнила. Кой проверява записван ли е тайно Бойко Борисов“, публикуван на 08 юли 2020 г. на сайта „Свободна Европа“. В публикацията са направени редица констатации и коментари относно дейността на прокурора от Софийската градска прокуратура Боряна Бецова, които носят откровено негативна конотация. Сега Прокурорската колегия заявява категорична и безусловна подкрепа към Боряна Бецова–прокурор от Софийска градска прокуратура, „като споделя и се присъединява към Декларацията на Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите в България и позицията на Прокуратурата на Република България от 04.08.2020 г.“

„Считаме, че преднамереното, недобросъвестно представяне на работата и кариерното развитие на прокурор Бецова, целящо създаване на внушения за зависимости и нарушаване на конституционно установения принцип – прокурорът да се подчинява само на закона при осъществяване на своите функции, засягат както доброто име и професионализма на прокурор Бецова, така и авторитета на Прокуратурата, върховенството на закона и доверието в съдебната власт. В тази връзка изразяваме разочарование от манипулативно представената информация от журналиста Б. Митов“, пише в декларацията на Колегията.

Още по-тревожни, според кадровиците, са системните и целенасочени опити на Христо Иванов – председател на ПП „Движение Да България“ за политически натиск върху независимостта на прокуратурата и нейното дискредитиране пред българското общество и европейските партньори.

„Отправените обвинения за деморализиране, депрофесионализиране, корумпираност и откровено криминализиране на прокурорите, злоупотреба с правомощия, политически ангажименти, манипулирани резултати от прокурорски проверки, както и неправомерните искания за оставка на главния прокурор Иван Гешев, изчистване на Прокуратурата и цялостен реподбор на прокурорите (практически представляващи лустрация) поругават независимостта и подронват престижа на прокуратурата и съдебната власт. Тези твърдения са в пълен противовес на демократичните ценности и принципи на правовата държава, които политическото движение, представлявано от Христо Иванов, прокламира, че убедено защитава. Призоваваме българските политици да не превръщат Прокуратурата на Република България в залог на започналата предизборна кампания, както и да се въздържат от изявления и действия, с които накърняват независимостта на съдебната власт и доброто име на българските магистрати“, казват от Прокурорската колегия.

„Политическата реторика и пропаганда не са средства за провеждане на широк дебат и постигане на професионален и обществен консенсус за необходимостта от конституционна реформа на съдебната власт и в частност на прокуратурата. Прокурорската колегия категорично заявява, че в съответствие с Конституцията на Република България и Закона за съдебната власт, ще продължава да отстоява независимостта на Прокуратурата и съдебната власт и ще инициира професионален дебат с участието на всички прокурори във връзка с приложимите институционални механизми за противодействие на ескалиращите безпрецедентни опити за политически натиск и посегателство срещу върховенството на закона, правовия реди доброто име на българските магистрати. Отправяме призив към ръководството на Прокуратурата на РБ за организиране на национално съвещание с участие на административните ръководители, прокурорите и следователите, посветено на темата „Отстояване на независимостта на българската прокуратура с оглед предотвратяване на риск от тежко нарушение на върховенството на закона съгласно чл.7 от Договора за Европейския за съюз“. Изпращаме настоящата декларация на Европейската комисия, Европейския парламент, на посолствата на всички държави-членки на Европейския съюз в България, на посолството на САЩ в България и посолството на Обединено кралство Великобритания в България“, допълват кадровиците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *