Прокуратурата се скара с МВР, но призна, че са намерени списъци с избиратели

Прокуратурата обвини вътрешния министър Бойко Рашков, че се намесва в работата им и се опитва да влияе на решенията на магистрати, но призна, полицията е открила списъци с избиратели при два обиска. Образувани са разследвания като се подозира купуване на гласове.

Става дума за два случая – в Харманли и в Свиленград. В събота при обиск с Харманли е намерена тетрадка с имена, уточняват разследващите. Тя е била скрита в стопански двор с две сгради. Там живеели възрастна жена и двамата ѝ сина. Започнало е разследване, а двама души са били арестувани за по 24 часа.

Ден по-късно, отново в стопанска постройка в двор на къща в свиленградското село Димитровче, са намерени два класьора и две полиетиленови чанти с общо 939 листа с имена. Срещу част от тях са били посочени телефони и номера на избирателни секции. В къщата живели 79-годишен мъж и съпругата му. В жилищата на двамата им сина са открити още два листа с имена, лични данни, телефони, пари, сим-карти, флашки и телефон. По това разследване са арестувани четирима души.

Часове по-рано Рашков обвини прокуратурата, че не обръщат достатъчно внимание на свършеното от полицията и саботират разследвания. Той заяви още, че от името на ГЕРБ са купувани гласове в Пловдив по време на изборите на 4 април.

Министърът разказа и за още един случай:

В имущества на лица, свързани с ГЕРБ в Хасковско, са намерени списъци с 28 000 избиратели, които по първоначални данни са използвани на предходните избори на 4 април и е подготвено тяхното използване и за изборите, които предстоят в неделя„, заяви той.

До момента са образувани 20 дела за купуване на гласове. Сигналите са над 100, прокуратурата твърди, че по голяма част от тях няма достатъчно данни за престъпление и се налага допълнителна проверка и събиране на информация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *